Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Gebelikte Koronavirüs Geçirenler

Gebelikte Koronavirüs Geçirenler

Koronavirüs ve Gebelik

Yazımızda koronavirüs, COVID-19, hamilelikte koronavirüs hakkında ve gebelikte koronavirüs geçirenler ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.

Koronavirüs hastalığı ve belirtileri nelerdir?

Yakalanan kişinin bağışıklığına bağlı olmakla beraber, virüse yakalanan kişilerin çoğu hastalığı hafif-orta şiddette belirtilerle geçirmektedir. Bu hastalar için evde takip yeterli olur ve hastane yatışı gerekmez. Bir grup hastada hiç belirti görülmeden virüsü taşıyabilir. En sık görülen belirtiler:

  • Ateş,
  • Kuru öksürük,
  • Halsizlik, yorgunluk.

Daha nadiren görülen belirtiler:

  • Kas ve eklem ağrıları,
  • Boğaz ağrısı,
  • İshal,
  • Baş ağrısı,
  • Tat ve koku duyusu kaybı,
  • Gözde konjonktüvit,
  • Cilt döküntüsü.

Çok nadiren ciddi belirtiler görülebilir:

  • Solunum sıkıntısı,
  • Göğüs ağrısı,
  • Konuşma ve hareket kaybı.

COVID-19 tanısı nasıl konulur?

Koronavirüs tanısı burun içinden alınan bir sürüntünün PCR yöntemiyle çalışılması ile konulmaktadır.

Koronavirüs nasıl bulaşır?

En önemli bulaşma yolu, damlacık yoluyla olur.yani virüsle enfekte olan kişinin öksürüp, hapşırması sırasında yayılan damlacıklar yakındaki kişiye bulaşabilir. Ayrıca virüs parçacıklarının düştüğü yüzeye dokunan kişi elini yüzüne, ağzına, burnuna değdirirse de enfekte olabilir.

Gebelik koronavirüse yakalanma riskini artırır mı?

Genel olarak gebelerde bağışıklığın daha düşük olması ve karın büyüdükçe akciğer kapasitesinin azalması nedeniyle solunum yolu enfeksiyonlarına bir yatkınlık söz konusudur.Ancak şu ana kadar yapılan çalışmalarda COVİD 19 virüsüne yakalanma riskinde ekstra bir artış görülmemiştir.

Gebelik COVID-19 enfeksiyonunun daha şiddetli geçirilmesine neden olur mu?

Bugüne kadar elde edilen verilere göre, gebe kadınların COVID-19 enfeksiyonunu daha şiddetli geçirdiğine dair bir kanıt bulunmamaktadır.

Gebelikte koronavirüs nasıl tedavi edilir?

Gebelikte koronavirüs enfeksiyonunun takip ve tedavisi ,gebe olmayan kişilerle aynıdır. Gebenin genel durumuna bağlı olarak takibi evde ya da hastanede yatırılarak gerçekleştirilebilir.

Koronavirüs anne karnına bebeğe geçer mi?

Gebeliğin son aylarında COVID 19 enfeksiyonuna bağlı zatürre geçiren kadınlar üzerinde yapılan çalışmada,anneden bebeğe geçiş olmadığı görülmüştür. Ayrıca yenidoğanlarda yapılan bir çalışmada ise geçiş oranının yüzde 3.7 olduğu ve bu oranın diğer viral enfeksiyonlar ile benzer olduğu görülmüştür.

Koronavirüs bağışıklığı anneden bebeğe geçer mi?

Anne koronavirüs geçirdiği zaman oluşturduğu antikorlar bebeğe geçmez, ancak bebek virüsle karşılaştığı zaman kendi antikorlarını oluşturabilir.

Gebelikte koronavirüse yakalanınca bağışıklık artırıcı ne yapmalı?

Gebelerin bağışıklığını yüksek tutabilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmeleri, iyi uyumaları, sigara kullanmamaları, iyi oksijen almak için açık havada yürüyüş yapmaları önerilir. Korona olan hamileler doktorları tarafından önerilen vitamin ve mineral takviyeleri kullanabilirler.

Koronavirüse yakalanan gebelere bilgisayarlı tomografi yapılabilir mi?

COVİD-19’a yakalanan gebelerin de, gebe olmayan kişiler gibi tanı, takip ve tedavilerinin yapılması gereklidir. Bu nedenle, COVİD-19’a yakalanıp ciddi belirtileri olan gebelerin kurşun önlük giyerek, bebek radyasyondan korunarak bilgisayarlı akciğer tomografisi yapmak gerekebilir.

Koronavirüs doğum şeklini etkiler mi?

Koronavirüs enfeksiyonu varlığı doğum şeklini etkilemez. Çünkü doğum şekli virüsün bebeğe bulaşması konusunda riski artırmaz. Anne ve bebeğin sağlığı açısından doğum ne şekilde planlandıysa o şekilde gerçekleştirilebilir.

COVID-19 varlığında doğum nasıl gerçekleştirilmelidir?

Gebelikta koronavirüs olan kadınlar doğum sırasında aktif olarak virüs taşıyor ise ancak kamu hastanelerinde doğum yapabilmektedir.

  • Doğum belirtileri başlayan hastalar Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu hastanelerinde özel negatif basınçlı odalara alınırlar.
  • Doğum eylemi sırasında hastanın ateş, nabız, tansiyon, oksijen satürasyonu gibi vital bulguları yakın takip edilir.
  • Sürekli elektronik kalp hızı monitorizasyonu ile bebeğin kalp hızı takip edilir.
  • Bu şekilde genel durumu iyi olan gebeler vajinal doğum yapabilir.
  • Ancak genel durumu iyi olmayan ve solunum sıkıntısı bulunan gebeler için sezaryen önerilebilir.

Korona gebelik izni:

Enfeksiyonun toplumda yaygınlığına göre değişim göstermekle beraber, şu an için gebeler kanuni doğum öncesi izin haklar, COVİD-19 salgınından önceki kurallara bağlı olarak kullanabilmektedir.

Korona gebeliğe zarar verir mi? Gebelikte korona olma bebeğe zararlı mı?

Şu ana kadar yapılan çalışmalarda, hamilelikte koronavirüs enfeksiyonunun anne karnındaki bebeğe bir zararı olduğu görülmemiştir.

Korona gebe kalmaya engel mi? Korona gebeliğe engel mi?

Şu ana kadar elde ettiğimiz verilere göre koronavirüs gebe kalmayı engelleyici sonuçlar doğurmamaktadır.

Hamilelikte koronaya yakalananlar takiplerini nasıl yaptırmalıdır?

Gebelikte koronavirüs geçirenler takiplerini diğer gebeler gibi yaptırabilir. Gerekli önlemler alındıktan sonra hamilelikte koronavirüs olanlar, diğer gebeler gibi, rutin kontrollerini yaptırabilir.

Hamilelikte korona geçirenler maske kullanarak ve hijyene dikkat ederek, acil durumda sağlık kuruluşuna başvurabilir. Bu nedenle Hamilelikte korona oldum, diye paniğe kapılmaya gerek yoktur.

Koronavirüs anne sütü ile bebeğe geçer mi?

Şu ana kadar Korona ve emzirme konusunda yapılan çalışmalarda, koronavirüsün anne sütü ile bebeğe geçmediği görülmüştür.Bu nedenle emzirmenin sayısız yararlarından dolayı, emzirme döneminde korona geçiren annenin maske kullanarak ve el hijyenine dikkat ederek bebeği emzirmesi önerilmektedir.

Gebelerde ve emzirenlerde koronavirüs aşısı yapılabilir mi?

Şu ana kadar bu konu ile ilgili insan çalışmalarında yeterli veri bulunmamaktadır. Ancak hayvan çalışmalarında Moderna (m RNA aşısı),Pfizer BioNTec (m RNA aşısı) ve J&J Jannsen (viral vektör aşısı) aşılarında gebe hayvanlarda olumsuz bir etki görülmemiştir.

Güncelleme Tarihi: 23.04.2021
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel