Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Hamileyken ağrı kesici içilir mi?

Hamileyken ağrı kesici içilir mi?

Hamileyken ağrı kesici içtim! Sorun olur mu?

Gebelikte Ağrı Kesici Kullanımı

En yaygın kullanılan ağrı kesici ilaçlar NSAID grubu ilaçlardır. Bunlardan ibuprofen, reçetesiz alınabilen etkili bir ağrı kesici olduğu için, hemen her evde bulunur. Peki gebelik döneminde sık yaşanan baş ağrısı, bel ağrısı, boyun ağrısı, karın ağrısı gibi durumlarda, ibuprofen ilacının kullanımı güvenli midir?

Ibuprofen ağrı kesici gebelikte kullanılabilir mi?

Ibuprofen ilacının gebelikte kullanımı güvenli değildir. Gebeliğin herhangi bir döneminde tek bir doz kullanılmasının zararı olmayacaktır,ancak yine de bu ilacı kullanmadan önce hekime danışmak gerekir.

Gebelikte ilaçların riskine göre sınıflandırıldığı listede ,ibuprofen kategori D olarak yer alır. Kategori D şu anlama gelmektedir. Gebelikte kullanıldığı takdirde bebek için muhtemel risk vardır. Ancak anne için kullanımının yararı bu riski göze almaya değiyorsa kullanılabilir.

İbuprofen kullanımı hamilelikte neden risklidir?

Gebeliğin erken döneminde ibuprofen kullanımı

  • Bebeğin organlarının geliştiği ilk 8 haftalık dönemde, fetüs dış etkilere karşı çok duyarlıdır. Çeşitli kimyasallarla bu dönemde karşılaşan embryo düşük riskiyle ya da organ gelişiminde sorunlarla karşı karşıya kalabilir.
  • Gebeliğin ikinci üç ayında uzun süreli ibuprofen kullanımının, bebeğin düşük kilo ile doğması riskine yol açtığı bilinmektedir.

Gebeliğin son üç ayında ibuprofen kullanımı

  • İbuprofen prostaglandin isimli maddeyi azaltarak ateş,iltihap ya da ağrıyı azaltır. Ancak gebeliğin son üç ayında ibuprofen kullanılırsa, prostaglandin azalması bebeğin kalbinde bulunan ve kalbin sol ve sağ tarafı arasında geçişi sağlayan ductus arteriosus isimli kanalın normalden önce kapanmasına yol açabilir.Bu durumda bebeğin dolaşımı bozulur ve dolaşımdaki kan akciğerlerde göllenir. Bu da akciğer basıncında artışa ve kalp yetmezliğine yol açar.
  • Doğumun uzamasına ve doğum sonrası kanamanın fazla olmasına yol açabilir.
  • Uzun süreli ibuprofen kullanımı bebeğin içinde bulunduğu amnion sıvısındaazalmaya yol açabilir.

Gebelikte ibuprofen kullanımının uzun dönem sonuçları

  • Gebeliğin ikinci ve üçüncü üç ayında ibuprofen kullanan hastaların bebeklerinde çocukluk çağı astımı görülme riski artar.
  • Annesi gebeliğin ikinci üç ayında ibuprofen kullanan erkek bebeklerde testesteron seviyesi azalır,kısırlık ve testis kanseri riski artar.

Eğer gebe olduğunuzu bilmeden ibuprofen kullandıysanız sorun olur mu?

Gebeliğin ilk haftalarında ya hep ya hiç kuralı vardır. Henüz organ gelişimi başlamadan ilaç alındıysa, gebelik ya sağlıklı devam eder ya da düşükle sonuçlanır.

Gebelikte ibuprofene göre daha güvenli bir alternatif var mıdır?

Gebeliğin her döneminde ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak paracetemol güvenli bir alternatiftir.

Gebelikte ibuprofen jel kullanılabilir mi?

Gebelikte ibuprofen jel kullanımı güvenli değildir. Jel ciltten emilerek kana karışarak plasenta bariyerini aşıp bebeğe ulaşabilir. Gebelikte her türlü ilaç kullanımı öncesi hekime danışmanız en doğru yaklaşımdır.

Güncelleme Tarihi: 06.04.2021
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel