Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

İlk gebelikte kürtaj olmak kısırlığa neden olur mu?

İlk gebelikte kürtaj olmak kısırlığa neden olur mu?

Güvenilir doğum kontrol yöntemleri toplumda yaygın bir şekilde kullanılmadığı sürece, maalesef planlanmayan gebeliklerin olması önlenemez. Dolayısıyla ilk gebelik olsa dahi kadınlar gebeliklerini sonlandırmayı tercih edebilir.

Ancak toplumda genellikle ilk gebeliği sonlandırmanın kısırlığa yol açacağına dair yaygın bir mit kulaktan kulağa dolaşmaktadır. Bu nedenle kürtaja karar verirken kadınlar ciddi endişe yaşarlar. İlk gebelikte kürtaj zararlı mı? sorusu nedeniyle gebeliği sonlandırma kararını vermekte zorlanırlar.

Oysa ki kürtajın ilk gebelikte ya da doğum sonrasında yapılmış olması olası komplikasyonlar açısından fark yaratmaz. Bu nedenle planlı olmayan bir gebelik, ilk gebelik dahi olsa, güvenli bir ortamda, kürtaj yolu ile sonlandırılabilir.

Kürtaj olmak doğurganlığı azaltır mı?

Genel olarak kürtaj işlemi, güvenli koşullarda yapıldığı takdirde, minimum komplikasyon riski taşıyan bir işlemdir. Eğer komplikasyon gelişirse bile, kontrol muayenesinde gerekli önlemler alınarak çözüm bulunabilir.

Kürtajın doğurganlığı azaltma riski bulunduğuna dair argüman, rahim içinde yapışıklık olma ihtimalinden yola çıkarak öne sürülmektedir. Ancak bu tür yapışıklık olma ihtimali, güvenli koşullarda yapılan kürtajlarda, son derece düşük bir risktir. Dolayısıyla kürtaj kısır bırakır mı? sorusunun cevabı, çok nadiren, komplikasyonlu vakalarda olarak düşünülmelidir.

İki kürtaj arası ne kadar olmalı?

Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir. Bu nedenle bir kez planlanmayan bir gebelik nedeniyle kürtaj yaptırmak zorunda kalan bir hastanın, kontrol muayenesinde hekimiyle görüşerek, kendine uygun olan güvenilir bir doğum kontrol yöntemini seçmesi önerilir. Ancak yine de kürtaj sonrası yeniden istenmeyen bir gebelik yaşanması durumunda üst üste kürtaj yapılması için belli bir süre beklemek gerekmez. Aksine gebelik çok büyümeden sonlandırılması, hasta için daha güvenli olur.

İkinci kürtajın riskleri nelerdir?

İkinci kürtajın riskleri de birinci kürtajın riskleri ile aynıdır. Ancak buradan yanlış bir sonuç çıkarmamak gerekir. Tekrarlayan kürtajlar arzu edilen bir durum değildir. Kişinin güvenilir bir doğum kontrol yöntemi kullanmadığını gösterir. Her bir kürtaj cerrahi işlem olarak kendi içinde başlı başına komplikasyon riskleri taşır. Dolayısıyla her bir işlemde kadın bu riskleri göze almış olur.

Vakumlu kürtaj nasıl yapılır?

Son yıllarda gebelik sonlandırma yöntemi olarak en sık kullanılan yöntem vakumla gebelik sonlandırma yöntemidir. Vakumlu kürtaj, tek kullanımlık steril plastik kanüller ve vakumlu bir enjektör ile gebelik materyalinin tahliye edilmesi işlemidir.

Vakum Kürtaj Riskleri

Kürtaj işlemi cerrahi tüm işlemlerde olduğu gibi nadiren de olsa komplikasyon riski taşır. Eski yöntemlere kıyasla, günümüzde güvenilir bir ortamda yapılan vakumlu kürtaj işleminde komplikasyon riski oldukça azalmıştır. Bu olası komplikasyonlar:

  • Kanama,
  • Enfeksiyon,
  • Rahim içinde yapışıklık,
  • Rahim içinde parça kalması şeklinde özetlenebilir,
  • Bu sorunların büyük kısmı, kontrol muayenesinde tesbit edilerek çözüm bulunabilir.

Kürtaj kayıtsız yapılır mı?

Ankara kayıtsız kürtaj konusunda çok fazla soru alıyoruz. 10. gebelik haftasına kadar isteğe bağlı kürtaj, yasal bir işlemdir. Özel kliniklerde hasta bilgileri klinik bünyesinde kayıt altına alınır, ancak üçüncü şahıslarla, merkezi bir sistemle ya da e-nabız gibi platformlarla paylaşılmaz.

Kürtaj sonrası işe ya da okula gidilebilir mi?

Kürtaj çoğunlukla sedasyonla yapılır, yani işlem sırasında hastanın hiç birşey hissetmemesi için bir ilaç ile hasta uyutulur. Hasta kendine geldikten sonra, araç kullanmak gibi dikkat gerektiren bir aktivitede bulunmamak koşuluyla işe ya da okula aynı gün dönebilir.

Kürtaj sonrası nelere dikkat etmeli?

Kürtaj sonrası hastanın kendini enfeksiyonlardan koruması önemlidir. Bu nedenle havuz, jakuzi, küvet, hamam v.b. ortamlardan ve cinsel ilişkiden, rahim iyileşene kadar uzak durulması daha güvenli olur. Ayrıca hekimin önerdiği antibiyotikler varsa saatinde kullanılmalı, aşırı kanama, ateş gibi bulgularda hekimle temasa geçilmelidir.

Kan uyuşmazlığı bulunması durumunda (kadının Rh- erkeğin Rh pozitif olması) kürtajdan sonraki ilk 72 saat içinde kan uyuşmazlığı için anti-D immunglobulin enjeksiyonu yapılmalıdır.

Kürtaj sonrası anlaşılır mı?

Bir kadının kürtaj olup olmadığı, kendisi beyan etmediği sürece, jinekolojik muayene ya da görüntüleme yöntemleri ile anlaşılamaz.

18 yaşın altında kürtaj yapılır mı?

18 yaşın altındaki bekar hastalar ebeveyn ya da erişkin vasilerinin izniyle gebelik sonlandırması işlemi yaptırabilirler.

Kürtaj sonrası gebelik için ne kadar beklemeli?

Kürtaj sonrası gebelik planlanıyorsa, bir kez adet gördükten sonra korunmaya gerek yoktur, kürtaj hemen sonraki siklusta gebe kalmaya engel bir durum değildir.

Kürtajdan Sonra Adet

Kürtajdan sonraki ilk adet ortalama bir ay içinde gerçekleşir. Eğer adet 40 gün içinde hala görülmediyse, kürtajı yapan hekime başvurmak gerekir.

Düşük Hapı

Hastaların düşük hapı olarak bildikleri prostaglandin içeren ilaç aslında bir mide ilacıdır ve düşük yapmak için ruhsatlandırılmamıştır. Ancak bu amaçla kullanılmakta olduğu için, ülkemizde yasal yollarla eczanelerden temin edilememektedir.

Ayrıca hekim kontrolünde olmadan kullanılması durumunda düşük tam olarak gerçekleşmeyeceği ya da gebeliğin rahim içinde mi yoksa, dış gebelik mi olduğu anlaşılmayacağı, hasta sağlığı açısından ciddi risk taşır.

Kürtaj için eş rızası gerekli mi?

Evli kadınların isteğe bağlı kürtaj işlemi yaptırabilmeleri için yasal olarak eş rızası gereklidir.

Güncelleme Tarihi: 12.06.2023
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel