Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Kızlık Zarı Bozulmadan Hamile Kalınır mı?

Kızlık Zarı Bozulmadan Hamile Kalınır mı?

Kızlık zarı bozulmadan hamile kalınır mı?

Yine en çok sorulan sorulardan birini cevaplamak üzere buradayız.

Ne yazık ki kızlık zarı bozulmadan hamile kalınması mümkündür. Hatta aslında risk daha fazladır. Çünkü bu şekilde hamile kalınmayacağı düşüncesi nedeniyle, kondom ya da başka bir yöntemle korunmadan cinsel ilişki gerçekleşmektedir. Aynı şekilde, bu hastalar cinsel yolla bulaşan her türlü mikrop için de risk grubunda bulunmaktadırlar.

Bu hastalarda yüzeyel bir temas gerçekleşse, hatta ejakülasyon (erkeğin boşalması) olmasa dahi, gebelik riski mevcuttur. Çünkü gebe kalmak için tek bir sağlıklı sperm bile yeterlidir. Peniste bulunan çeşitli salgılarda hareketli ve canlı sperm bulunabilir ve vajina içine doğru hareket ederek, gebelik oluşturacak şekilde tüpe kadar ilerleyebilir.

Kızlık zarı bozulmadan kürtaj yapılabilir mi?

Bakire olarak gebe kalan hastaların yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri de, kürtaj sırasında kızlık zarının zedelenmesi olasılığıdır.

Eğer kızlık zarı annüler, esnek yapıdaysa, ortası açık olduğu için, çok küçük jinekolojik aletler ve kayganlaştırıcı jeller kullanılarak kürtaj yapılabilir ve kızlık zarında hiç zedelenme olmayabilir. Ancak daha kalın yapıdaysa ve işlem sırasında zedelenme olursa ve hastanın bu yönde isteği varsa, himenoplasti, yani kızlık zarı dikimi işlemini aynı seansta uygulamak mümkün olabilir. Ya da arzu edilirse kürtaj sonrası kontrol yapıldıktan sonra da işlem planlanabilir.

Kızlık zarı bozulmadan vajinal muayene ya da tıbbi işlemler yapılabilir mi?

Bakire hastalarda gebelik sonlandırılması dışında tıbbi sebeplerle de vajinal muayene ya da müdahaleler gerekebilir. Örneğin, miyomlar, polipler, kanser şüphesi gibi çeşitli durumlarda, mutlaka vajinal muayene ye da biopsi gibi işlemler gerekliyse, işlem gerçekleştirildikten sonra, kızlık zarında zedelenme varsa, hasta arzusuyla aynı seansta onarım yapılabilir. Bu durumlar:

  • Miyomlar,
  • Rahim ağzı ya da rahim içinde polipler,
  • Rahim ağzı kanseri şüphesi,
  • Rahim iç duvarı kanseri şüphesi,
  • Vajina kanseri şüphesi,
  • Rahim iç duvarı kalınlaşması (endometrial hiperplazi),
  • Vajina içine uzanan genital siğiller şeklinde özetlenebilir.

Bu tür durumlarda her zaman öncelikli olanın sağlık olduğu unutulmamalı, ancak kızlık zarı konusu toplumsal öneme sahip olduğu için bu durum hekimle açık olarak konuşulmalı ve işlem sırasında ya da sonrasında arzu ediliyorsa himenoplasti işlemi planlanmalıdır.

Hamile kalmamak ve enfeksiyon kapmamak için ne yapılmalı?

Yüzeyel bir temas olacaksa dahi mutlaka cilt temasından önce kondom kullanılmalı ve kondom temas devam ettiği sürece çıkarılmamalıdır.

Güncelleme Tarihi: 06.04.2021
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel