Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Kızlık Zarı Çıkarma Ameliyatı

Kızlık Zarı Çıkarma Ameliyatı

Kızlık zarı çıkarma ameliyatı neden yapılır?

Kızlık zarı çıkarma ameliyatı için Ankara da kliniğimize, genellikle cinsel ilişkinin gerçekleşememesi nedeniyle hastalar başvurur. Imperfore yani deliksiz yapıdaki kızlık zarı var ise ilk adet döneminde kanın dışarı boşalamayıp birikmesi sonucu oluşan şiddetli ağrı nedeniyle hasta başvurur. Acil bir durumdur ve hemen tedavi gerektirir.

Yukarıda bahsedilen annüler himen dışındaki tüm kızlık zarı tipleri için cerrahi gereklidir. Aksi takdirde cinsel ilişki gerçekleşemez. İlişki teşebbüsünde hasta ve partneri vajinanın girişinin kapalı olduğunu hissedebilir. Eğer zorlanma varsa en doğrusu jinekolojik muayene olmaktır. Muayene ağrısız ve kolayca gerçekleşebilir. Böylece tedavi de bir an önce planlanabilir.

Kızlık zarı çeşitleri nelerdir?

Kızlık zarı toplumun büyük kısmında( yüzde 75-90) ortası açık halka şeklinde bir yapıdadır. Bu yapı anüler himen olarak adlandırılır. Cinsel ilişkinin sorunsuz gerçekleşebileceği himen tipi anüler himendir.

Hatta yeterince esnerse, ilk ilişki sırasında hiç kanama olmaz. Ancak nadiren kızlık zarı aşağıdaki gibi farklı anatomik şekillerde olabilir:

  • Imperfore Himen: Deliksiz yapıdaki kızlık zarıdır. Ortası tamamen kapalı olduğu için genç kızlıkta ilk adet döneminde, adet kanı dışarı boşalamayarak şiddetli vajinal ağrı ile belirti verir.
  • Mikroperfore Himen: Kızlık zarının ortasında çok küçük bir delik bulunur. Adet kanı boşalabilir ancak cinsel ilişki için yeterli açıklık yoktur.
  • Septalı Himen: Kızlık zarı açıklığının ortasında bir bant bulunur ve bu bant nedeniyle cinsel ilişki gerçekleşemez.
  • Kribriform Himen: Elek ya da süzgeç şeklinde kızlık zarı üzerinde çok sayıda minik delik bulunur, adet kanı boşalabilir ancak cinsel ilişki gerçekleşemez.
  • Ksentrik Himen: Kızlık zarı yarım ay şeklinde ve kalın yapıda olduğu için cinsel ilişki gerçekleşemeyebilir ya da çok kanamalı olabilir.

Kızlık zarı çıkarma ameliyatı nasıl yapılır?

Kızlık zar çıkarma ameliyatı cerrahisinde, genellikle hastanın konforu açısından sedasyon altında yani uyutulduktan sonra eş zamanlı lokal anestezi uygulanabilir. İşlem sırasında dikişler konması gerekebilir. Genellikle kendisi eriyen dikiş materyalleri kullanılır. Kızlık zarının yapısına bağlı olarak farklı cerrahi teknikler kullanılabilir.

Kızlık zarı çıkarma ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Hastaların iyileşme sürecinde ayakta duş almaları, küvette yıkanmamaları, yüzmemeleri gerekir. Ayrıca zorlayıcı aktivite ve spordan kaçınılmalıdır. Hekim tarafından kontrolde tam iyileşme tesbit edilmeden cinsel ilişki denenmemelidir.

Güncelleme Tarihi: 06.04.2021
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel