Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Kızlık Zarı Dikimi Garantisi Var mıdır?

Kızlık Zarı Dikimi Garantisi Var mıdır?

Kızlık Zarı Dikimi Kesin Kanar mı?

Kızlık zarı dikimi ülkemizde yaygın olarak yapılan bir cerrahi işlemdir. Toplumsal ve kültürel baskılar, bekaretin kızlık zarıyla ilişkilendirilmiş olması nedeniyle genç kızların aklında ‘ilk gece kanamam olacak mı?’ sorusu önemli yer işgal eder. Kafasında bu soru bulunan genç kızlardan pekçok muayene başvurusu alıyoruz.

Bu yazımızda bu konuya biraz açıklık getirmeye çalışacağız.

Kızlık zarı nedir?

Kızlık zarı vajinanın girişinde 1-2 cm içeride yer alan ortası açık ince bir mukozal doku parçasıdır. Bazı hastalarda çok ince ve esnek yapıda olabilir. Bu durumda da hasta bakire olduğu halde,cinsel ilişki sırasında zar esneyerek hiç kanama olmayabilir. Ya da tam tersine bazı hastalarda aşırı derecede kapalı, kalın, ortası süzgeç şeklinde ya da ortasında kalın bir bant içeren yapıda kızlık zarı bulunabilir. Bu durumda zar ilişkiye izin vermeyecek yapıda olduğu için cerrahi müdahale ile açılması gerekebilir.

Kızlık Zarı Kanaması Nasıl Olur?

Vajina girişini çevreleyen zar, ilişki sırasında esneyip açılamazsa üzerinde birkaç noktada sıyrıklar oluşarak kanamaya yol açabilir. Çoğu hastada çok az, damla şeklinde ve pembe renkli kanama olur. Nadiren zar çok kalın yapıdaysa ya da hastanın kanında bir pıhtılaşma bozukluğu varsa çok aşırı kanama olabilir.

Kızlık Zarı Dikimi Neden Yapılır?

Hastaların temel beklentisi ilk ilişki sırasında kanama olmasıdır. Bu nedenle iki şekilde cerrahi müdahale yapılabilmektedir.

Birincisi ilişkiden 2-3 gün önce yapılan geçici kızlık zarı dikimidir. Etkinliği kısa sürelidir...Dikişler eriyeceği için, ilişki için daha uzun süre beklenirse kanama olmaz.

Kalıcı kızlık zarı dikimi ise yapıldıktan sonra ilişkiye kadar ne kadar uzun süre geçerse geçsin, etkinliğini korur. Çünkü yapılan müdahale ile yeni bir kızlık zarı oluşturulur.

Kızlık Zarı Dikimi Sonrası Kanama Garantili midir?

Kalıcı kızlık zarı dikimi sonrası hastanın hekimin önerilerine uyması ve kendisine verilen kontrol randevularına gelmesi durumunda, ilk gece kanama

garantisi verilebilir. Burada hem cerrahın uyguladığı tekn ik ve deneyimi, hem de hastanın yara bakımı, hijyeni ve kontrol randevularına özen göstermesi önem taşır. Çünkü her hastada doku yapısı ve yara iyileşmesi aynı şekilde olmaz. Herkesin cilt yapısı ve esnekliği genetik olarak farklıdır. Bu nedenle ilişki öncesi son kontrolde operasyonun ilişkide kanama olacak şekilde bir iyileşmeye yol açtığı hekim tarafından yapılacak muayene ile tesbit edilmelidir.

Kızlık zarı esnek olanlarda dikim yapılır mı?

Esneklik nedeniyle ilk gece kanaması olmayacağı endişesi ile başvuran hastalar olmaktadır.Teknik olarak bu hastalarda himenoplasti (kızlık zarı dikimi) yapılması mümkündür.

Kalıcı kızlık zarı dikimi nasıl yapılmaktadır?

Kalıcı himenoplasti operasyonu sedasyon eşliğinde lokal anestezi altında,yani hasta hiçbirşey hissetmeden yapılır. İşlem sırasında teknik olarak yeniden bir kızlık zarı oluşturulmaktadır. Vajina girişi daraltılarak,varolan dokular birleştirilerek yeni himen yapılır. Kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için, sonradan dikiş alınmasına gerek yoktur. Ancak hastanın dokularının iyi kaynadığının görülmesi için cerrahın önerdiği kontrollere gelmesi çok önem taşır.

Kalıcı kızlık zarı operasyonunun geçerlilik süresi ne kadardır?

Cinsel ilişki ya da vajina içine bir obje ya da parmakla penetrasyon olmadığı sürece yapılan operasyon yıllarca geçerliliğini korur.

Geçici kızlık zarı dikimi nasıl yapılmaktadır?

Lokal anestezi altında, vajinanın girişini kapatan kendiliğinden eriyen dikişlerin kullanıldığı bir operasyondur.

Güncelleme Tarihi: 06.04.2021
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel