Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Kızlık zarı ikinci kez kanar mı?

Kızlık zarı ikinci kez kanar mı?

Kızlık Zarın İkinci Kez Kanaması

Kızlık zarı ile ilgili bir çok soru alıyoruz. Bu konuda en çok sorulan sorulardan biride kızlık zarı ikinci kez kanar mı? sorusudur. Sosyal medya hesaplarımızdan gelen yoğun talep nedeniyle detaylı bilgi verme gereği duyduk.

Kızlık zarının vücutta hiçbir görevi olmadığından daha önce bahsetmiştik. Asıl öneminin kültürel olduğu ve bekaret sembolü olarak toplumda yaygın bir şekilde kabul gördüğünü biliyoruz. Bu ne demektir? Toplumda genel beklenti, daha önce hiç cinsel ilişkide bulunmamış bir genç kızın ilk gece mutlaka kanaması olması gerektiği şeklindedir. Oysa ki bu beklenti gerçeği yansıtmaz.

Bakire kızların büyük bir kısmında aşağıda açıklayacağımız nedenlerle ilk gece hiç kanama olmaz, yani bu tamamen normal bir durumdur.

Kızlık zarı nedir? İlk ilişkide her zaman kanar mı?

Kızlık zarı vajinanın giriş kısmında yer alan ortası normalde tamamen açık yapıda, oldukça ince bir doku parçasıdır. Çok nadiren ortası kapalı olur ya da cinsel ilişkinin mümkün olmayacağı kadar dar bir açıklığa sahip olabilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi vücutta hiçbir işlevi yoktur. Ancak toplumumuz kızlık zarına o kadar büyük önem verir ki, bu uğurda cinayete varana kadar kızlarımız pek çok haksızlığa uğrayabilir.

Çünkü bakire olduğu halde ilk gece kanaması olmayan bir kız, hemen şüpheyle karşılanmakta, zaten kendisi de ne olup bittiğini anlayamamış bir haldeyken, haksız bir şekilde sorgulanmakta, bu konu tüm aile tarafından öğrenildiği için büyük mahcubiyet yaşamakta, çoğu zaman aşağılanarak baba evine geri gönderilmekte, bazı durumlarda ise apar topar kötü koşullarda bir muayeneye tabii tutularak, sağlık kuruluşunda dahi önyargı ve kötü muamele ile karşılaşabilmektedir.

Oysa ki kızlık zarı kanaması olmayışının çok basit bir sebebi vardır. Kızlık zarının ortası açık, esnek ve ince yapıda olması sebebiyle, çoğu zaman ilişki sırasında esner ve hiç bir zedelenme olmaz, bu nedenle kanama da olmaz. Bu durum aslında kızlık zarı muayenesi konusunda deneyimli bir jinekolog tarafından muayenede çok kolay anlaşılabilir.

Kızlık zarı nasıl kanar?

Çok nadiren ortasında küçük bir açıklık bulunan, kalın ve damarlı yapıya sahip olan kızlık zarı olması durumunda ilk ilişkide zar gerilir ve üzerinde bir ya da birkaç noktada sıyrıklar oluşur. Bu sıyrıkların yeri muayenede genellikle saat kadranları şeklinde tarif edilir.

Örneğin: Saat 5 ve 12 hizasında laserasyon var şeklinde. Bu sıyrıkların derinliğine ve damarsal yapıya bağlı olarak kanama az ya da çok olabilir. Kanamanın uzun ya da kısa sürmesi, ya da sonraki ilişkilerde kanama olması da aynı şekilde dokunun kalınlığı ve damar yapısı ile ilişkili bir durumdur.

Kızlık zarı nasıl bozulur?

  • Kızlık zarı genellikle ilk cinsel ilişki yoluyla bozulur.
  • Masturbasyon sırasında cismin yada parmağın fazla içeri girmesi sonucunda bozulur.
  • Sivri bir nesnenin vajinadan içeri girmesi, gençlik / çocukluk çağında bilinçsiz bir şekilde vajinasına içine bişiler sokulması kızlık zarına zarar verebilir veya bozabilir.

Kızlık zarı ikinci kez kanama yapar mı?

Ortası dar ve kalın yapıda bir kızlık zarı varsa birkaç kez kanama olması mümkündür. Her seferinde farklı bir kadrandan laserasyon (yırtılma) gerçekleşebileceği gibi tam iyileşmemiş olan önceki derin yırtığın tekrar açılmasından kaynaklı tekrar kanama da olabilir.

Kızlık zarı kanı ne zaman durur?

Normalde kızlık zarı kanaması çok hafif pembemsi leke şeklinde olur ve devam etmez. Ancak nadiren bir damar yapısına rastlayan yırtılmada, doku çok kalınsa ya da genç kızın kanamaya yatkınlık yaratan özel bir sağlık problemi ya da aspirin v.b. kan sulandırıcı ilaç kullanımı söz konusu ise kanama uzayabilir. Bu durumda temiz bir tülbent ya da gazlı bez ile yaraya uzun süre baskı yapılarak kanama durdurulabilir.

Yine de kanama şiddetli devam ediyor ise bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.

Güncelleme Tarihi: 06.04.2021
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel