Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Vajinal Muayene Olamayanlar

Vajinal Muayene Olamayanlar

Vajinal Muayene

Jinekolojik muayene, 20 yıl öncesi ile kıyaslandığında hastalar ve hekimler için çok daha kolay hale geldi. Bunda en büyük rolün ultrasonografi cihazlarına ait olduğunu söyleyebiliriz.

Alttan muayene zor mudur?

Geçmişte elle yapılan bimanüel muayeneler bugün hemen hemen hiç yapılmamakta, bunun yerine daha hassas görüntüleme yapılabilen ve hastanın fiziksel rahatsızlığının minimum olduğu vajinal ultrasonografi probları kullanılmaktadır. Hasta bekar ise vajinal ultrasonografi yerine, karından yapılan ultrasonografi ile iç organlar görüntülenebilmektedir.

Bu yazımda vajinal muayene nedir? jinekolojik alttan muayene nasıl yapılır? ve vajinal muayene olamayanlar hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.

Vajinal Muayene Olamayanlar

Bazı nedenlerle veya yetiştirilme şeklimiz nedeniyle jinekolojik muayene fikri bazı hastalar için rahatsız edici bulunuyor. Üstelik bir de hastanın vajinismus hastalığı sorunu varsa, muayene imkansız hale gelebiliyor. O yüzden kadınlar vajinal muayene veya diğer bir ismi ile alttan muayene işleminde zorlanabilmektedir. Hatta muayene olamayanlar oldukça çoktur.

Vajinismus Vajinal Muayene Olamayanlar İlişkisi

Vajinismus, cinsel ilişki sırasında vajinal kasların istemsiz olarak kasılmasına bağlı olarak ilişkinin gerçekleşememe durumudur. Ne yazık ki bu kasılma durumu bazen jinekolojik muayene sırasında da gerçekleşerek, muayeneyi imkansız hale getirebilir.

Anestezi Altında Alttan Jinekolojik Muayene

Vajinismus, tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır ve sorun geri dönüşsüz olarak düzeltilebilir. Vajinismus sorunu çözülmeden, hastanın vajinal muayenesi oldukça zor yada imkansız olabilir. Bu gibi durumlarda hastanın muayene edilmesi için hastaya sedasyon verilebilir. Yani anestezi doktoru tarafından hasta kısa süreli olarak uyutulabilir. Sedasyon altında muayene, muayenehane koşullarında yapılabilmektedir.

Hastanın bunun için aç-susuz olarak kliniğe gelmesi ve işlem sonrasında bir süre klinikte dinlenmesi, aynı gün araç kullanmaması önerilir. Hasta işlem sırasında uyutulduğu için muayene sırasında hiçbirşey hissetmez ve uyandıktan sonra da muayene ile ilgili hiçbirşey hatırlamaz.

Alttan muayene nasıl yapılır?

Jinekolojik muayene (alttan muayene) sırasında spekulum adı verilen tek kullanımlık plastik küçük bir alet kullanırız. Bu alet vajina içini ve rahim ağzını görüntüleyebilmemiz için gereklidir. Ayrıca pap smear adı verilen tarama testi için gereklidir.

Pap smear için rahim ağzından fırça yardımıyla hücre sürüntüsü alınır. Bu sürüntü alındıktan, özel bir sıvı içinde patoloji laboratuarına ulaştırılır. Tetkikin amacı rahim ağzı kanseri olmadan önce oluşan hücresel değişiklikleri erken yakalayarak tedavi edebilmektir. İşlem sırasında hasta bir ağrı ya da acı duymaz.

Jinekolojik vajinal muayene ağrılı mıdır?

Hastalar normalde vajina etrafındaki kasları vücudumuzdaki diğer kaslar gibi kontrol edebilirler. Dolayısıyla hasta psikolojik olarak alttan muayeneye hazırsa ve korku, gerginlik, güvensizlik v.b. gibi nedenlerle kasları kasılmıyorsa, jinekolojik muayene hiçbir şekilde ağrı vermez ve çok kısa sürer. Bu nedenle hastalara muayene öncesi yapılan bilgilendirme çok önemlidir. Hasta doktoruna güven duyduğu takdirde, jinekolojik muayene çok basit ve ağrısız olarak gerçekleşebilir.

Bekar, bakire kadınlara nasıl alttan muayene yapılır?

Bakire hastalarda alttan muayene yapılmaz. Pap smear testi almaya da gerek yoktur. Çünkü rahim ağzı kanseri riski, cinsel yaşantının başlaması ile beraber oluşur ve hpv virüsünün bulaşması ile ilişkilidir.

Ancak hastanın genital bölge ile ilgili yakınmaları varsa, dıştan göz ile jinekolojik muayene yapılır. Ayrıca karından ultrasonografi ile iç organlar görüntülenebilir. Bunun için hastanın bol su içmesi ve mesanesinin dolu olması önerilir.

Güncelleme Tarihi: 12.06.2023
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel