Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Gebelik ve Doğum

Gebelikte Kanama

Birçok gebe kadında ilk 12 haftada vajinal lekelenme ya da kanama olabilir. Cinsel ilişki sonrası rahim ağzı kanaması görülebilir. Aynı zamanda rahim ağzı enfeksiyonu da kanama nedeni olabilir.

Gebelikte Kanama

Gebelikte kanama nedir?

Gebelikte kanama, gebelik süreci boyunca gerçekleşen hafif kahverengi lekelenmeden, yoğun kırmızı, pıhtılı kanamaya kadar tüm kanamaları kapsar. Ancak hepsi klinik olarak aynı öneme sahip değildir.

Gebelikte kanama neden olur?

Birçok gebe kadında ilk 12 haftada vajinal lekelenme ya da gebelikte kanama olabilir. Cinsel ilişki sonrası rahim ağzı kanaması görülebilir. Aynı zamanda rahim ağzı enfeksiyonu da kanama nedeni olabilir. Halk arasında rahim ağzında yara olarak adlandırılan, servikal erozyon, gebelikte kanama yapabilir.

Hafif gebelik kanamaları çoğunlukla kendiliğinden durur. Ancak bazı durumlarda kanama düşük tehdidi ya da erken doğum habercisi olabilir.

Gebelikte kanama belirtileri nelerdir?

  • Bazen kanama hafif lekelenme şeklinde ve kısa süreli olabilir.
  • Bazı hastalarda daha yoğun olabilir ve uzun sürebilir.
  • Genellikle aktif kanama, taze kırmızı renklidir, eski kan ise daha koyu kahverengi olur.
  • Bazı hastalarda eşlik eden kramplar bulunabilir.

Hamileliğin ilk günlerinde kanama olur mu? Hamilelik belirtisi olan kanama nasıl olur?

Bazı kadınlar gebe olduklarını fark etmeden, adet gördüklerini zannedip bir gebelikte kanama yaşayabilir. Ancak gebelik testi yapıldığı zaman gebelik olduğu anlaşılabilir.

Gebelikte erken dönemde meydana gelen bu kanamaların bir kısmı halk arasında yerleşme kanaması olarak adlandırılan kanamadır. Ancak bu kanamanın sebebini değerlendirmek için mutlaka hekim kontrolü gerekir.

Erken gebelikte kanama olunca doktorunuz neleri kontrol eder?

Erken gebelikte kanama miktarı ve ağrı olup olmadığı sorgulanır. Vajinal muayene gerekebilir. Bazı durumlarda kanda beta HCG ölçümü yapılır. Ayrıca kan grubunuz Rh negatif ise ve eşinizle Rh uyuşmazlığınız varsa anti D enjeksiyonu gerekebilir. Ultrasonografi yapılabilir. Ancak her zaman kanamanın sebebi bulunamayabilir.

Gebelikte kanama yaşayanlar neler yapmalı?

İstirahat etmeli ve hemen doktoru ile temasa geçmelidir. Çoğunlukla hafif ağrısız lekelenmeler istirahatle düzelir ancak bazı durumlarda ilaç tedavisi hekiminiz tarafından ek olarak önerilebilir. Yoğun kanamalarda hastane yatışı gerekebilir.

Gebelikte hangi kanamalar tehlikelidir?

Gebelikte ilk trimesterde genellikle yoğun ve kasılmaların eşlik ettiği kanamalar, düşük riski açısından daha anlamlıdır.

İlerleyen haftalarda ise hafif lekelenme bile önemli olabilir. Ancak gebelikte her türlü kanama durumunda hekiminizle iletişime geçmeniz en doğru yaklaşımdır.

Hamilelikte kanama ne zaman olur?

Hamilelik boyunca her dönemde kanama riski vardır. Ancak özellikle ilk aylarda, yerleşme kanaması adı verilen lekelenmeler daha sık görülür.

Hamileliğin farklı dönemlerinde görülen kanamaların farklı sebepleri olabilir.

Erken Gebelik Kanamaları

  • Yerleşme (implantasyon) kanaması,
  • Rahim ağzı değişiklikleri (hamileliğe bağlı doğal değişiklikler),
  • Düşük,
  • Dış gebelik.

Gebeliğin Geç Dönemindeki Kanamalar

  • Servikal (rahim ağzındaki) değişiklikler,
  • Vajinal enfeksiyon,
  • Nişan (doğum belirtisi, kanlı sümüksü rahim ağzındaki tıkaç),
  • Ablasyo plasenta(plasentanın erken ayrılması),
  • Plasenta previa (plasentanın rahim ağzında yerleşmesi),
  • Vasa previa.

Hamilelikte kanama ne kadar sürer?

Hamilelikte kanama bazen hemen biter, bazen uzun süreli olabilir. Ancak kanamanın uzun sürmesi, mutlaka önemli bir sorun olduğu anlamına gelmeyebilir. Bazı hastalarda sürekli tekrarlayan kanamalara rağmen, zamanında ve sağlıklı bir doğum mümkün olabilmektedir.

Kanamanın sebebini anlamak için mutlaka hekim kontrolü, muayene ve usg cihazı ile ultrason gerekir. Buna rağmen bazı durumlarda kanamanın sebebi anlaşılmayabilir.

Hamilelikte Kanama Alanı

Hekiminizin yapacağı ultrasonografi ile muayenede bazen kanama alanı görülebilir. Bu alanın büyüklüğü ultrasonografi ile kontrollerde takip edilebilir. Bu muayenelerin vajinal yoldan yapılmasında bir sakınca yoktur ve vajinal muayene nedeniyle düşük ya da erken doğum riskinde bir artış olmaz.

Düşük belirtileri nelerdir?

Gebeliğin ilk 13 haftasında tüm gebelerin yaklaşık % 15’inde düşük gerçekleşebilir. Aşağıdaki belirtiler düşükle ilişkilidir.

  • Vajinal kanama,
  • Karnın alt kısmında hissedilen çoğunlukla adet sancısından daha şiddetli kramplar,
  • Vajinadan doku düşmesi.

Her düşük sonrası tedavi gerekir mi?

Eğer rahim içerisinde doku artığı kaldıysa kanama devam eder. Bu durumda doktorunuz tarafından size ilaçlarla ya da cerrahi olarak (kürtaj ya da aspirasyonla) rahimin boşaltılması, bazı durumlarda ise ikisi beraber önerilebilir.

Düşükten sonra parça kalması belirtileri nelerdir?

Gebelikte düşük kendiliğinden gerçekleşmiş olsa dahi, sonrası parça kalmış olması ihtimaline karşı mutlaka hekim muayenesi gerekir.

Genellikle bu tür durumlarda kanamanın ve ağrının daha uzun süre devam ettiği gözlemlenir. Ultrasonografi eşliğinde muayenede, rahim içerisinde parça kaldığından şüphe edilirse, küretaj yapılması gerekir. Ayrıca hastada rahim içinde gebelik olduğu henüz ultrasonografi ile tesbit edilmeden kanama başladıysa, dış gebelik ayırıcı tanısı için, küretaj ile alınan doku örneği patolojik inceleme için gönderilir.

Düşükte kanama nasıl olur?

Düşükte kanama miktarı kişiden kişiye değişebilir. Genellikle pıhtılı ve yoğun kanamaya, kramp şeklinde ağrılar eşlik eder. Ancak aynı belirtiler dış gebelik durumunda da olabileceği için, mutlaka hekim kontrolü gereklidir.

Düşükte nasıl parça düşer?

Düşükte kanama sırasında pıhtılar içinde gebeliğe ait parçalar ve dokular olabilir. Ancak hastaların bu dokuları ayırt edebilmesi zor olduğu için hekim kontrolü mutlaka gereklidir.

Düşüğü hızlandırmak için ne yapmalıyım?

Düşük yapmakta olan hasta, genellikle ağrı ve kanama eşliğinde parça düşürür. Bu durumda genel durumu iyi olan hastalar, istirahat ve ağrı kesicilerle takip edilir. Ancak çncesi ve sonrasında hekim kontrolü yapılması, hem tanının netleştirilmesi, hem de rahim içinde gebeliğe ait parça kalıp kalmadığının anlaşılması açısından önemlidir.

Düşükten sonra genetik test gerekir mi?

Genellikle ilk düşükten sonra genetik test önerilmez, çünkü çok sık görülen bir durumdur. Ancak 2 ya da daha fazla tekrarlayan gebelik kaybı yaşayan hastalarda, gerek düşük materyalinden, gerekse anne ve babanın kanından genetik test yapılması önerilir.

Düşükten sonraki kontrol muayenesinde herşey yolundaysa, genellikle bir kez adet gördükten sonra, hastanın gebe kalmasına izin verilir.

Düşükten sonra adet ne zaman olur?

Düşük tamamlandıktan sonra ortalama bir ay içinde hasta adet görür. Ancak bazen bu süre 40 güne kadar uzayabilir. Eğer yine de adet başlamazsa mutlaka hekim kontrolü önerilir. Bazen hormon ilaçlarıyla adet görmek mümkün olabilir. Ancak bazı düşük sonrası komplikasyonlar da adet görmemeye yol açabildiği için, hastaların bir kısmında girişim gerekebilir.

Düşükten Sonra Hamile Kalamama

Düşükten sonra hamilelik hemen gerçekleşmeyebilir. 35 yaşın altındaki hastalarda, adetler düzenliyse ve ek sorun yoksa, gebelik için 1 yıla kadar beklenebilir. 35 yaşın üzerindeki hastalarda ise 6 ay içinde gebelik gerçekleşmez ise hekim kontrolü önerilir.

Dış gebelik nedir?

Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın, rahim dışında büyümesine verilen addır. Genellikle dış gebelik tüplerden birine yerleşir. Nadiren yumurtalık ya da batın içinde başka bir yerde bulunabilir. Gebelik büyüdükçe, tüpün yırtılmasına ve şiddetli batın içi kanamaya yol açabilir. Bu durumda acil cerrahi girişim gerekir.

Tüplerle ilgili anormallik bulunan hastalarda, dış gebelik riski daha fazladır. Aşağıdaki durumlarda tüplerde anormallikten şüphe edilir:

  • PID (tüp-yumurtalık-rahim iltihabı) öyküsü,
  • Geçirilmiş dış gebelik öyküsü,
  • İnfertilite (gebe kalamama),
  • Geçirilmiş batın cerrahisi,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü,
  • Geçirilmiş tüp ameliyatı,
  • Ayrıca sigara kullanan ve ileri yaş gebelerde dış gebelik riski daha fazladır.

Dış gebelik belirtileri nelerdir?

  • Anormal vajinal kanama,
  • Adet dışı hafif ya da şiddetli kanama,
  • Karın ya da kasık ağrısı,
  • Omuz ağrısı,
  • Halsizlik, baygınlık.

Genellikle doktorunuz, fizik muayene ve kan basıncı ölçümü sonrası, ultrasonografi ve kanda beta hcg (gebelik hormonu)değeri ölçümü isteyecektir.

Dış gebelik tedavisinde ilaç ya da cerrahi tedavi seçenekleri mevcuttur. Özellikle küçük ve henüz tüpe zarar veremiş gebelikler için ilaç tedavisi uygundur. İlaç gebelik hücrelerini eriterek etki gösterir. Ayrıca tüpün alınmaması bu tedavinin avantajıdır.

Bazen küçük ve tüpe zarar vermemiş dış gebeliklerde, laporoskopi ile (batın içine kamera yerleştirilerek) tüpe yapılan küçük bir kesiden, dış gebeliğin boşaltılması mümkündür.

Hastanede ve genel anestezi altında yapılan bir işlemdir. Ancak büyük gebelik ya da batın içine kanama mevcutsa, açık ameliyat ile tüpün kısmen ya da tamamen çıkarılması gerekebilir. Dış gebelik tedavisi görmüş hastanın, gelecekte tekrar gebe kalma şansı mevcuttur. Ancak tekrar dış gebelik olma ihtimali de diğer hastalara göre daha fazladır.

Dış gebelik neden tehlikelidir?

Eğer tüpte yırtılmaya sebep olursa çok riskli bir durumdur ve acil tedavi gerektirir. İç kanama ve buna bağlı ağrı, halsizlik, şok ve hatta ölüm gerçekleşebilir. Dış gebelik 60 gebelikte 1 görülür.

Dış gebelik için risk grubu kimlerdir?

  • Tübal enfeksiyon öyküsü,
  • Dış gebelik öyküsü,
  • Tübal cerrahi öyküsü bulunan kadınlardır.

Gebeliğin son döneminde kanama sebepleri nelerdir?

Gebelikte hafif kanamaya yol açan sebepler çoğunlukla rahim ağzındaki yara ya da poliplerdir. Ancak şiddetli kanama çoğunlukla plasenta ile ilgili problemlerin göstergesidir. Bunlar ablasyo plasenta ya da plasenta previadır. Şiddetli gebelikte kanama erken doğum belirtisi de olabilir. Gebeliğin geç dönemindeki kanamalardan doktorunuzu haberdar etmeniz uygun olur.

Ablasyo plasenta nedir?

Doğum eylemi öncesi ya da sırasında plasentanın rahim duvarından ayrılmasıdır. Bazı durumlarda hiç kanama olmayabilir, ancak çoğunlukla ağrı mevcuttur. Ablasyo durumunda bebeğin oksijen alımı azaldığı için acil müdahele gerekir.

Plasenta previa nedir?

Plasenta nın rahimin alt kısmında bulunup rahim ağzını kapatmasıdır. Bazen kısmen bazen tamamen ahim ağzını kapatabilir. Çoğunlukla ağrısız kanama yapar. Sezaryen nedenidir.

Vasa previa nedir?

Çok nadir görülen, riskli bir durumdur. Bebeğe giden kan damarlarının rahim ağzındaki zarların içinden geçmesi durumudur. Hastanın suyu gelince ya da doğum başlayınca şiddetli vajinal kanama gerçekleşebilir. Bazen bu kanama anne ve bebek hayatını tehdit edecek kadar fazla olabilir.

Gebelikte Kanama doğum belirtisi olabilir mi?

Gebelikte kanama doğum belirtisi olabilir mi? sorusunun cevabı; az miktarda kanlı sümüksü akıntının rahim ağzından gelmesine nişan denir. Doğumun yaklaştığının habercisidir. Beklenen doğum tarihinize üç hafta kala gerçekleşmesi normal kabul edilir. Ancak daha erken gerçekleşirse erken doğum habercisi olabilir.

Hamilelikte kanamalara dikkat edilmeli!

Hamilelikte kanamalarda, az ya çok olmasına ya da rengine bakmaksızın, hekiminize bilgi vermelisiniz.

Güncelleme Tarihi: 10.01.2024
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel