Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Hafta Hafta Gebelik Takibi

Gebelik Takibi 20. Hafta

Gebeliğinizin tam ortasındasınız!

Bebeğinizde olan değişimler Baş - popo uzunluğu 14 -16 cm , ağırlığı 320 gr kadardır. Bebeğiniz bu aralar yutkunma hareketini çok sık yapar, zaten bu onun sindirim sisteminin gelişmesi için iyi bir pratiktir. Aynı zamanda bebeğinizin sindirim sistemi, mekonyum (ilk dışkı) denilen siyah, yapışkan bir madde de üretir. Bu yapışkan madde bağırsaklarda tutulur ve dışarı atılmaz, ancak bebeğinizin doğduktan sonraki ilk bezinde bu maddeye rastlayabilirsiniz.

Bebek artık sesleri duymaya başlar. Konuşmalarınızı, kalp ve barsak seslerinizi hatta vücudunuzun dışından gelen sesleri duyabilir. Yakınınızda oluşan yüksek seslere irkilerek, hatta elleriyle kulaklarını kapatarak tepki gösterir. Artık daha fazla hareket etmektedir. Döner, kıvrılır, yumruk ve tekmeler atar. Yeni doğan bir bebek gibi uyku ve uyanıklık dönemleri yaşar. Kız bebeklerin yumurtalıklarında yaklaşık 6 milyon yumurta hücresi vardır. Vajinası oluşmaya başlamıştır. Saç ve tırnakları uzamaya devam eder.

Bu haftada gebeler daha enerjik ve aktiftirler. Kendilerini daha iyi hissederler. Sırt ağrılarınızı azaltmak için ergonomik koltuk veya arkalıksız bir tabure kullanabilirsiniz. Uzun süre ayakta kalmayın! Yatarken belinize küçük bir yastık koymanız faydalı olacaktır. Gecenin bir yarısında sıcak basabilir ve terlemiş olarak uyanabilirsiniz. Metabolizmadaki ve hormonlardaki değişimler, ayrıca alınan ekstra kilolar yüzünden, birçok hamile kadın aynı sorundan şikayetçi olur.

Odanızı serin tutup, üstünüze de çok kalın kıyafetler giymemeye özen gösterin. Bacağınıza giren ani kramplar sizi uykunuzdan uyandırabilir. Bacaklarınızı dimdik uzatarak, topuklarınızın üzerine kalkıp ayak parmaklarınızı esneterek ya da birkaç dakika yürüyerek, bu kramplardan kurutabilirsiniz. Midenizin ekşimesi ve hazımsızlık, uzandığınız zaman sizi rahatsız edebilir. Mide ağrılarınızı tetikleyen gıdalardan uzak durmaya, yatmadan iki ya da üç saat önce yediklerinizi sindirmiş olmanıza, rahat ve yarı dik bir pozisyonda uyumaya ve gerekirse üst bedeninizi ekstra yastıklarla desteklemeye gayret etmeniz, size daha rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olacaktır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel