Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Adet Kabı (Menstrual Kap)

Adet Kabı (Menstrual Kap)

Adet kabı nedir?

Adet kabı, silikondan yapılan huni şeklinde bir kaptır. Menstrual kap, değişik model ve boyutlarda üretilmektedir. Adet döneminde rahim ağzına yerleştirilerek kanın içinde toplanması sağlanır. Böylece ped ya da tampon kullanmaya gerek kalmaz. İçinde kan birikince hasta kendisi kolayca boşaltıp, yerine geri takabilir.

Çok kullanımlıktır. Ped ya da tampon gibi kullandıktan sonra atılmaz.Temizlemek için kaynar suda 3-5 dakika kaynatmak yeterlidir.

Adet kabı (menstrual kap) nasıl kullanılır?

Nispeten yeni bir yöntem olduğu için Menstrual kap nasıl takılır? sorusu çok merak ediliyor;

  • Her kullanım öncesi kaynar suda yaklaşık 5 dakika kaynatılır.
  • Huni şeklinde katlanabilir yapıda olan adet kabını (menstrual kap) rahim ağzına yerleştirmeden önce katlamak gerekir.
  • Yerleştirirken gevşemek ve rahat bir pozisyonda olmak gerekir, ayrıca su bazlı bir kayganlaştırıcı da kullanılabilir. Tamamen gevşediğiniz ve kaslarınızı serbest bıraktığınız zaman yerleştirme sırasında canınız yanmaz.
  • Rahim ağzına yerleştirirken sapından değil tabanından tutarak rahim ağzına tam oturması sağlanır.
  • Rahim ağzından katlantısı açılarak rahim ağzını vakumlaması sağlanır, eğer tam oturmadıysa tabanından çevirerek yerleşmesi sağlanır,ancak yerleştirme sırasında sapından tutmamak gerekir.
  • Dolduğu zaman tabanının tutup sıkıştırarak vakum özelliğini kaybetmesi sağlanır,boşaltıp yıkayıp tekrar aynı şekilde yerleştirilir.

Adet Kabı Nasıl Katlanır?

Adet Kap Katlama

Adet kabı neden kullanılır?

Adet döneminde geleneksel olarak kullanılan pedler her hasta için konforlu olmayabilir. Hatta bazı hastalarda pedlerin içindeki kimyasal maddeler alerji yapabilir. Aynı durum tamponlar için de geçerlidir. Ayrıca bu maddeler çevresel atık olarak çevreye zarar verebilir.

Ekonomik olarak düşünüldüğü zaman da bir kadının ömür boyu kullanacağı pedler için ödeyeceği miktara göre, tek sefer çok kullanımlık adet kabı almak çok daha hesaplı olmaktadır. 12 saate kadar kullanım olanağı sağlaması da diğer yöntemlere göre avantaj sağlar.

Adet kabını bakireler kullanır mı?

Ülkemizde bekaret konusuna çok önem verilmektedir. Aslında normalde vajinanın girişinde bulunan kızlık zarı çok esnek yapıda bir dokudur. Dolayısıyla dikkatli bir şekilde adet kabı ya da tampon yerleştirmekten zarar görmez. Ergenlik dönemi ve bakireler için üretilmiş, kullanımı daha kolay ve küçük boyutta adet kapları (menstrual kap) bulunmaktadır.

Ancak toplumsal önyargılarımız ve vajna bölgesine dokunma korkusu düşünüldüğünde, bakirelerde adet kabının yaygın kullanımı olmasını beklemek şu an için çok gerçekçi değildir.

Menstrual kap bekareti bozar mı?

Menstrual kapların, çeşitli boyutları bulunmaktadır. En küçük boyu olanları vajina girişinden yerleştirmek daha kolaydır.

Kız çocuklarda vajina girişinde bulunan esnek doku parçasına kızlık zarı adı verilmektedir. Bu yapının bekaretle ilişkilendirilmesi ise tamamen geleneksel ve muhafazakar bir bakış açısını yansıtmaktadır.

Kadınların büyük çoğunluğunda ilk cinsel ilişkide hiç kanama olmaz ve bu tamamen doğal bir durumdur. Çok nadiren doğuştan kızlık zarı kapalı ya da açıklığı çok küçük olan bireylerde adet kabının vajina içine yerleştirilmesi münkün olmayabilir. Bu hastaların tamamen vajina girişi kapalı olduğu zaman adet kanaması dışarı hiç akamaz ve içeride ağrılı bir şekilde birikir. İlk adet dönemlerinde tanı konularak cerrahi müdahale yapılabilir.

Adet kabının zararları nelerdir?

Adet kabının bilinen bir zararı yoktur. Suda 5 dakika kaynatarak kulanıldığı takdirde hijyeni sağlanabilir. Yaklaşık 12 saate kadar kullanım kolaylığı sunar. Bu süre dolduğunda boşaltılmazsa kan vajinadan dışarı taşabilir.

Adet kabı içeri kaçar mı?

Adet kabı, rahim ağzına vakumlanarak yerleştirilir. Rahim ağzını kapatan bir yapısı vardır. Rahim içine adet kabının kaçması mümkün değildir, çünkü rahim ağzındaki açıklık normalde birkaç milimetre boyuttadır.

Adet kabının avantajları nelerdir?

  • Ped ve tampona göre daha konforlu olması,
  • Ped ve tampona göre daha uzun süreli kullanım kolaylığı sağlaması,
  • Uzun vadede daha ekonomik olması,
  • Ped ve tamponlara göre çok kullanımlık olduğu için çevreye atık olarak verdiği zararın daha az olması.

Menstrual kap kullananlar, ilk zamanlarda alımakta zorlanabilir ve ek olarak ped kullanma gereği duyabilir. Zaman içerisinde hastalar yerleştirme ve kullanıma alıştıkça, yöntemi çok pratik bulmaktadır.

Güncelleme Tarihi: 12.06.2023
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel