Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Gebelikte Oruç Tutulabilir mi?

Gebelikte Oruç Tutulabilir mi?

Gebelikte Oruç

Ramazan ayının gelmesi ile beraber bu konuda çok fazla soru alıyoruz. Öncelikle dinimizde gebelikte oruç tutmanın zorunlu olmadığını belirtmek gerekiyor. Gebe kadınlar oruç borçlarını istiyorlarsa daha sonraki bir tarihte ödeyebiliyor.

Hamileler oruç tutabilir mi? sorusuna cevap vermeden önce, gebelikte beslenme ve genel olarak gebe sindirim sistemi işleyişindeki değişikliklerden bahsetmek uygun olur.

Gebelikte mide-barsak sistemi aşırı yavaşlamıştır. Bu nedenle gebelerde kabızlık, hazımsızlık, barsak gazı ve şişkinlik, mide yanması, reflü gibi şikayetler sık görülür. Bu şikayetleri azaltmak için sık sık azar azar, küçük öğünlerle beslenmeleri önerilir. Uzun süre aç kalmak ya da bir seferde çok fazla miktarda yemek yemek bu şikayetleri artırır.

Hamilelerde, hormonlar nedeniyle açlık kan şekeri hamile olmayan kişilere göre daha düşüktür. Bu nedenle kan şekerinin daha fazla düşmesini engellemek için dengeli ana ve ara öğünler yapmaları önemlidir. Ayrıca genel olarak dengeli beslenmek, protein, karbonhidrat ve yağ içeren besin gruplarından dengeli oranlarda tüketmek gebenin ve karnındaki bebeğin sağlığı için önemlidir.

Anne karnındaki bebeğin kan şekerinin normal düzeyde tutulabilmesi de annenin kan şekerine bağlıdır. Anne beslendikten sonra kanında şeker normal düzeylere yükselir ve plasenta ve göbek kordonu aracılığı ile bebeğin kanına besinler geçer.

Anne bir süre aç kalınca, kan şekeri düştüğünde, bebeğin de kan şekeri düşer. Ayrıca bebeğin kan şekerindeki hızlı iniş çıkışlar da, yenidoğan döneminde bebeğin kan şekerinin normal değerlerde tutulmasını zorlaştıran bir faktördür.

Gebelikte oruç tutmak bebeğe zarar verir mi?

Oruç sırasında gebenin uzun süre aç ve susuz kalması,bebeğin de uzun süre aç ve susuz kalması anlamına gelir. Anne karnındaki bebek tüm besin, su ve oksijenini anneden sağladığı için, bunları sağlayabilecek başka bir kaynağı yoktur.

Özellikle gebeliğin son dönemlerinde (son üç ayda) yapılan çalışmalarda, bebeğin glukoz ve oksijen ihtiyacında ve kullanımında bir artış olduğu ve bu nedenle anne-bebek kan şekeri düzeyindeki farkta bir artış olduğu gözlemlenmiştir.

Bu bilgiler ışığında, oruç sırasında, bebeğin uzun süreli düşük glukoz düzeylerinden olumsuz etkileneceği söylenebilir.

Şu ana kadar yapılmış olan bilimsel çalışmalarda, yeterli hasta sayısı ve kriterler tam sağlanamadığı için, gebelikte oruç tutmanın güvenli olduğu ile ilgili yeterli veri elde edilememiştir.

Hamileliğin ilk üç ayında oruç tutulur mu?

Hamileliğin ilk üç ayında oruç tutmanın bebeğin doğum ağırlığında düşüşe sebep olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca ikinci ve üçüncü trimester de oruç tutan gebelerde, plasenta ağırlığında da bir düşüş olduğu bilinmektedir. Plasenta ağırlığı bebeğin iyilik halini belirlemede önemli bir faktördür.

Hamileyken neden oruç tutulmaz?

Gebenin kısıtlı ya da yetersiz beslenmesinin, fetusun gelişimini olmsuz etkilediği bilinmektedir. Ayrıca bu durum bebekte ömür boyu sürecek bazı sağlık risklerini de artırmaktadır.

Düşük doğum ağırlıklı bebeklerin gelecekte kardiyovasküler hastalık, şeker hastalığı, obeziteve bilişsel fonksiyonlarda düşme (zeka düşüklüğü) riski artar. Gebelikte daha az sıklıkla öğün tüketen kadınlarda preterm doğum riski ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riski daha fazladır.

Gebelikte oruç tutanlar bu nedenle bebeklerinin risk altında olduğunu akılda tutmalıdır.

Güncelleme Tarihi: 03.06.2022
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel