Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Kızlık Zarı Dikimi Anlaşılır mı?

Kızlık Zarı Dikimi Anlaşılır mı?

Kızlık Zarı

Kızlık zarı konusu toplumuzda en çok merak edilen ve soru aldığımız konulardan biri olmaya devam ediyor. Kapalı toplumlarda bu konuların çok merak edilmesi doğal. Keşke bekaret konusu yerine başka şeyleri konuşabilsek. Ancak ne yazık ki toplumuz değişmedikçe, kadına karşı ayrımcılık devam ettiği sürece, bu konuları konuşmaya devam etmek zorunda kalacağız.

Bizim şu an için elimizden geldiğince en sağlıklı ve doğru bilgilendirmeyi yapmaya çalışmak olmalı.

Kızlık Zarı Neden Dikilir?

Kızlık zarı kanaması aslında her bakirede beklendiği halde, çoğunlukla bekaret olsa da, ilk cinsel ilişkide gerçekleşmez. Kızlık zarı ince ve esnek yapıda olduğu sürece "duhule uygun" demektir, yani penetrasyon sırasında açılır, esner ve hiç kanama olmaz. Aslında normalde, çoğu genç kızda, yapısı bu şekildedir. Fakat toplumsal beklenti o kadar yüksek düzeydedir ki, bu kanama olmadığı zaman, pek çok genç kız, çevresi tarafından suçlanmakta, ya da kendisini suçlu hissetmektedir. Bazen bu aşırı kaygıya, içine kapanmaya cinsellikten soğumaya ve eşiyle olan ilişkisinde sorunlara yol açabilir.

Aslında yapılacak basit ve ağrısız bir jinekolojik muayene ile, durum açıklığa kavuşturulabilir. Ancak işler her zaman olması gerektiği gibi yürümez. Ne yazık ki böyle bir muayeneye erişme şansı bile olmadan, şiddete maruz kalan, evden atılan, ailesinin evine geri gönderilen ya da namus cinayeti adı altında, katledilmesine kadar uzanan çok korkunç olaylar yaşayan genç kızlar bulunmaktadır.

Açıkçası bu cerrahi müdahalenin arkasında yatan en önemli hedef, bu kızların fiziksel ve psikolojik şiddetten korunmasıdır diye düşünüyorum.

Merak Etmeyin Kızlık Zarı Dikimi Anlaşılmaz!

Kızlık zarı dikimi iki şekilde yapılır, bunlar geçici ve kalıcı kızlık zarı dikimidir. Bu dikim yöntemlerinden hangisi yapılırsa yapılsın dikişler eridikten sonra kızlık zarı dikiminin yapıldığı anlaşılmaz.

Kızlık zarı nasıl dikilir?

Çeşitli cerrahi teknikler kullanılabilir. Temelde iki şekilde onarım yapılmaktadır:

  • Geçici himenoplasti,
  • Kalıcı himenoplasti.

Geçici himenoplasti: Özellikle gerdek gecesi çok yaklaşmış olan ve iyileşmek için yeterli süresi bulunmayan hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. Genellikle lokal anestezi altında, kızlık zarına çok ince, ten rengi, kendiliğinden eriyen dikişler konur. Bu dikişler jinekolojik muayene dışında anlaşılamaz. Normal cinsel ilişki sırasında, kızlık zarındaki bu dikişler açılırken kanama olur. Daha sonra dikişler kendiliğinden düşer ya da kısa sürede erir. İlişkiden 2-3 gün önce bu onarım yapılabilir. Aksi takdirde, daha uzun süre beklenirse, dikişler eriyeceği için, kanama gerçekleşmeyebilir.

Kalıcı himenoplasti:Vajina girişi daraltılarak, yeniden himen (kızlık zarı) dokusu oluşturulması işlemidir. Genellikle sedasyon eşliğinde lokal anestezi altında yapılır. Hani hasta hem anestezi doktoru tarafından uyutulur, hem de lokal anestezi ile kızlık zarı bölgesi uyuşturulur. Böylece hasta hem hiçbirşey hissetmez, hem de zaten bu tür bir ameliyata karar vermenin yarattığı kaygı azaltılmış olur. Genellikle kendiliğinden eriyen ince dikişler kullanılır. Dokular iyileşirken bazı kontrollere gelinmesi ve uyarılara dikkat edilmesi önemlidir. İyileşme tamamlandıktan ve dikişler tamamen eridikten sonra, cerrahi geçirildiği anlaşılamaz.

Kızlık zarı kaç kere dikilebilir?

Bazen hastaların başından geçen şanssız olaylar nedeniyle aldığımız bir soru da budur. Geçici onarım için bir kısıtlama yoktur. Ancak kalıcı onarım daha kapsamlı bir cerrahi müdahale olduğu için, tekrarlanması çok tercih edilmemektedir. Tekraralyan cerrahilerde, vajina girişindeki dokularda oluşan değişiklikler nedeniyle, teknik zorlaşır ve sorun yaşama ihtimali artar.

Kızlık zarı dikimi sonrası kanama daha fazla mı olur?

Böyle bir olasılık vardır. Çünkü dikim nedeniyle, ilişki sırasında biraz daha fazla zorlanma olabilir, ayrıca daha kalın bir kızlık zarı dokusu olacağı için, daha fazla kanama olabilir. Ancak daha fazla kanama olmayan hastalar da vardır.

Kızlık zarı ne zaman dikilebilir?

Geçici dikiş ilişkiden en fazla 2-3 gün önce uygulanabilir. Kalıcı dikiş ise yaklaşık en az bir ay önce uygulanabilir. Ancak kalıcı dikiş için en fazla diye bir limit yoktur. Bir kere iyileşme tamamlandıktan sonra, cinsel ilişki olmadığı sürece, ilk birlikteliğe kadar etkinliğini korur.

Kızlık zarı dikimi için kaç yaşında olmak gerekir?

Genellikle bu tür cerrahi müdahaleler için hastaların 18 yaşından büyük olması tercih edilir. Çünkü hastanın bu tür bir müdahaleyekarar verebilmesi için gerekli psikolojik ve fiziksel gelişimini tamamlamış olması daha uygundur. Ancak nadiren, özel durumlarda, ebeveyn ya da bir aile büyüğü eşliğinde başvurulduğu takdirde, hastanın ve ailenin psikolojik yapısı göz önünde bulundurularak, bu cerrahi müdahalenin yapılması gerekli olabilir.

Güncelleme Tarihi: 06.04.2021
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel