Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Kızlık zarı dikimi doğumda anlaşılır mı?

Kızlık zarı dikimi doğumda anlaşılır mı?

Biz ne desek boş, kızlık zarı konusu bir türlü kapanmıyor. Bu operasyonun bu ülkede genç kızlar için ne kadar hayati önem taşıdığından daha önce bahsetmiştik. Ancak operasyona karar verme aşamasında, genç kızların en çok merak ettiği konulardan biri de, sonrasında operasyonun anlaşılıp anlaşılmayacağı konusu. Bu günkü konumuzda bu soruya cevap vermeye çalışacağız.

Kızlık zarı ne kadar derindedir?

Kızlık zarı genital bölgede iç dudakların hemen gerisinde yer alır. Kişiden kişiye değişmekle beraber yaklaşık 1 cm kadar içeridedir. Kişi kendi kızlık zarını göremez. Ancak jinekolojik muayenede litotomi adı verilen pozisyonda jinekolog tarafından ışık altında muayene ile incelenebilir.

Aslında evlilik öncesi her genç kıza bir jinekolojik muayene yapılarak, ilk cinsel ilişki öncesi müstakbel eşinin de bulunduğu ortamda cinsel eğitim verilebilmesi ideal bir yaklaşımdır. Ne yazık ki çok nadiren hastalarımız bu şekilde başvuruyorlar.Çoğunlukla ilk gece kanama olur mu endişesi nedeniyle geliyorlar. Ya da kanama olmadıysa korku ve panik içinde gelebiliyorlar.

Kızlık zar dikimi doğumda belli olur mu?

Kızlık zarı dikimi doğumda anlaşılır mı? merak edilen sorulardan biridir. Hayır kızlık zarı dikimi doğumda da anlaşılamaz. Zaten doğum olana kadar gerçekleşen cinsel ilişkiler ile kızlık zarı iyice esneyip açılmış olur, dolayısıyla doğuma kadar anlaşılabilecek bir yapı bile çoğunlukla kalmaz.

Kızlık zarının şekli nasıldır?

Çoğunlukla ortası açık, halka şeklinde bir yapısı vardır. Genç kızların yüzde doksanında bu şekilde olduğu için , ilk cinsel ilişki sırasında, yeterli cinsel eğitim ve hazırlık olduysa, esneme ve kayganlaşma ile açılır. Böylece ağrısız ve kanamasız ilişki gerçekleşir. Zaten olması gereken budur.

Kızlık zarı her zaman ilk gece kanar mı?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi kızlık zarı çoğunlukla açık ve esnek yapıda olduğu için kanama olmaz. Nadiren kalın ya da farklı şekillerdeki kızlık zarı varlığında, yeterli eğitim ve hazırlık olmadan cinsel beraberlik zorlanırsa kanama olabilir. Yine de bu kanama çoğunlukla hafif bir kanama şeklindedir.

Kızlık zarı muayenesi zor mudur?

Muayenenin hiçbir fiziksel zorluğu ya da ağrısı yoktur. Bir genç kız için asıl zor olan bu tür muayeneye onu getiren koşullardır. Çoğunlukla müthiş kaygı, korku, suçluluk hissi, psikolojik baskı altında, kimi zaman ailesi, eşinin ailesi, erkek arkadaşı tarafından zorlanarak gelirler. Aslında bu durum insan haklarına aykırıdır.

Bir kızın bakire mi diye muayene olmaya zorlanması ya da hiç değilse psikolojik baskı ile teşvik edilmesi çok onur kırıcıdır ve kabul edilemez. Bu muayenenin yapılmasının tek koşulu, aslında genç kızın kendi rızası ile ilk cinsel beraberlik öncesi kendi anatomik yapısını öğrenmesi ve gerekli cinsel eğitimle kaygılarının giderilmesine yardımcı olunması olmalıdır.

Kızlık zarı nasıl dikilir?

Biz ne dersek diyelim, toplum yapımız değişmediği sürece, namus bekaretten ibaret sanıldıkça, ilk gece kanama beklentisi kızların kabusu olmaya devam edecektir.

Bu durumda kızlık zarına yapılan müdahaleler için başvurular artmaktadır.

Temelde iki şekilde müdahale mevcuttur:

  • Geçici kızlık zarı dikimi,
  • Kalıcı kızlık zarı dikimi.

Geçici müdahale gerdek gecesine kısa süre varken yapılabilirken, kalıcı müdahale en az bir ay kala yapılmaktadır.Kalıcı işlemde dikişler eriyip iyileşme tamamlandıktan sonra beraber olunabilir, geçici için böyle bir şart yoktur.

Kızlık zarı dikimi ilk gece anlaşılır mı?

Kızlık zarı dikimi cinsel ilişki sırasında anlaşılamaz. Zaten iyileşme olduktan sonra, dokular kişinin kendi dokusu olduğu için farklı bir görüntü ya da his olmaz, yalnızca vajina girişi biraz daralmış olur.

Kızlık zarı dikimi muayenede anlaşılır mı?

Dikişler eriyip, iyileşme tamamlandıktan sonra muayene ile dikim yapıldığı anlaşılamaz. Çünkü bu bölge genellikle iz bırakmadan iyileşir.

Güncelleme Tarihi: 06.04.2021
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel