Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Kızlık zarı dikimi hamile kalmaya engel midir?

Kızlık zarı dikimi hamile kalmaya engel midir?

Kızlık zarı dikimi geçici ya da kalıcı olarak iki şekilde yapılabilmektedir.

Geçici kızlık zarı dikimi ilk cinsel birleşmeden 2-3 gün önce yapılır. Dikişler erimeden beraberlik gerçekleşirse kanama olur.

Kalıcı kızlık zarı dikimi ise ilk cinsel birleşmeden en az bir ay önce yapılır ve dikişler iyileştikten sonra beraberlik gerçekleşebilir.

Dikim işlemlerinden sonra hastaların zihninde, kızlık zarı dikimi hamile kalmaya engel midir? gibi soruların yanında, vajinanın girişinin kapanacağı, beraberlik ya da hamileliğin kızlık zarı dikimi sonrası mümkün olmayacağına dair bir kaygı oluştuğunu gözlemliyoruz.

Oysa ki kızlık zarı dikimi ile vajinanın girişi tamamen kapatılmaz. Gerek adet kanaması, gerek cinsel ilişki ve doğum için bulunması gereken, vajina girişindeki doğal açıklık muhafaza edilir. Bu nedenle kızlık zarı dikimi hamile kalmaya engel değildir.

Kızlık zarı dikimi doğum yapmaya engel midir?

Kızlık zarı dikimi ile vajina girişi tamamen kapatılmadığı için, doğum yapmaya engel değildir. Kızlık zarı dikimi yapılan hastalarda cerrahi işlem ile vajina girişinin daraltıldığı doğrudur. Ancak vajinanın esnek yapısı nedeniyle, cinsel ilişki ya da doğum sırasında esneyerek açılır.

Kızlık zarı dikimi yapılmış kişilerde, normal doğumu engelleyecek ya da zorlaştıracak bir durum bulunmamaktadır.

Kızlık zarı sağlamken hamile kalınabilir mi?

Maalesef, gerçek anlamda cinsel ilişki yaşamadığı halde, sürtünme yoluyla gerçekleşen ilişkilerde hamile kalarak, gebelik sonlandırması için başvuran hastalar olabiliyor.

Daha önce hiç ilişki gerçekleşmemiş olsa dahi, vajinanın girişinde, kızlık zarının ortasında, normalde doğal bir açıklık bulunur. Dolayısıyla, penis vajina içine hiç girmese de genital bölge yakınına boşalma gerçekleştiği takdirde, spermler hareket ederek vajina içine ve oradan da rahim ağzından içeri doğru yol alabilirler.

Bu hastalar hamilelikten şüphe etmedikleri için, genellikle tanı çok geç konulabilmekte ve hatta bazen gebelik sonlandırma için yasal sınırı geçmiş olmaktadırlar.

Yüzeyel dahi olsa her türlü cinsel temas, hem gebelik, hem de cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için, sürekli ve dikkatli prezervatif kullanımı gerektirir.

Kızlık zarı bozulmadan hamile kalma oranı kaçtır?

Kızlık zarı bozulmadan hamile kalma oranı konusunda kesin rakam vermek mümkün değildir, çünkü bunun için yeterli bilimsel veri bulunmamaktadır. Ancak yine de olasılığa bakılmaksızın, yüzeyel dahi olsa, her türlü cinsel yakınlaşma sırasında, temas sonuna kadar prezervatif kullanılmalıdır.

Kızlık zarı bozulmadan hamile kalınırsa nasıl anlaşılır?

Hamileliğin en erken belirtisi adet gecikmesidir. Ancak şüphe varsa adet gecikmesinden sonra kan ya da idrarda gebelik testi yapılabilir.

Ultrasonografi ile gebelik tanısı koyabilmek için genelde en az 1 hafta adet gecikmesi gereklidir. Ayrıca çok nadiren yerleşme kanaması olduğu zaman, hastalar bunu adet kanaması ile karıştırabilir. Bu nedenle en doğrusu gebelik testi yapılmasıdır.

Kızlık zarı bozulmadan hamilelik belirtileri nelerdir?

En önemli kızlık zarı bozulmadan hamilelik belirtisi, adet gecikmesidir. Ancak bazı hastalarda ek belirtiler olabilir. Bunların olmaması ise gebelik olmadığı anlamına gelmez. Kızlık zarı bozulmadan hamilelik belirtileri şunlardır;

  • Göğüslerde şişlik, hassasiyet,
  • Bulantı ve/veya kusma,
  • Yorgunluk, uyku hali,
  • Sık idrara çıkma,
  • Karında gaz, şişlik,
  • Rahimde kramplar,
  • Kabızlık,
  • Aşırı duygusallık,
  • Koku hassasiyeti, kokulara aşırı duyarlılık.

Kızlık zarı bozulmadan kürtaj yapılabilir mi?

Eğer kızlık zarı esnek yapıdaysa, daha küçük spekulum kullanarak ve hassas bir teknikle kızlık zarı bozulmadan kürtaj yapılabilir.

Kızlık zarı bozulmadan bebek düşer mi?

Düşük belirtisi genellikle kanamaya eşlik eden rahim kramplarıdır. Düşük bazen kendiliğinden tamamen gerçekleşebilir. Ancak mutlaka hekim kontrolü önerilir. Çünkü bazen hasta düşük yaptığını zannederken, dış gebelik yaşıyor olabilir, ya da düşük sonrası rahim içinde parça kalmış olabilir.

Muayene sırasında kızlık zarı bozulacağından endişe etmeden muayeneye gelinmelidir, çünkü idrara sıkışık olarak karından ultrasonografi ile muayene mümkündür. Ayrıca gerekliyse vajinal ultrasonografi de yapılabilir.

Güncelleme Tarihi: 12.06.2023
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel