Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Prezervatif yırtılırsa ne olur?

Prezervatif yırtılırsa ne olur?

Cinsel ilişkilerin tamamında prezervatif kullanılması özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak açısından önerilmektedir. Ayrıca %100 güvenilir olmamakla beraber gebeliğe karşı da koruyucu etkisi bulunan bir yöntemdir.

Gebeliğe karşı prezervatifin %100 koruyucu olmamasındaki sebep prezervatif kullanım hataları, ya da prezervatifin yırtılması, delinmesi, cinsel ilişki sırasında vajinanıniçinde kalması gibi kazaların olabilmesidır. Bu nedenle pratikte prezervatif kullanımına rağmen gebelik oranları %15 civarında görülmektedir.

Prezervatif yırtılır mı?

Prezervatif cinsel ilişki sırasında yırtılabilir ya da delinebilir. Bu durum gerek cinsel yolla bulaşan hastalıklar, gerekse gebelik açısından risk yaratır.

Prezervatif yırtık çıkar mı?

Özellikle son kullanma tarihi geçmiş olan prezervatiflerde yırtılma ya da delinme riski artar. Bu nedenle prezervatif ambalajından çıktığında yırtık ya da delik olabilir. Bu fark edilmediği takdirde kullanım sırasında risk oluşabilir.

Ayrıca prezervatif boyutu çok darsa da yırtılma riski artar.

Prezervatif kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

  • Prezervatif paketini açarken makas ve delici aletler kullanmak prezervatifin yırtılma riskini arttırır. Bu nedenle paket açılmadan önce prezervatifin kenara getirilmesi ve paketin elle açılması önerilir.
  • Prezervatif satın alınırken boyutuna dikkat etmek önemlidir. Çok dar prezervatif kullanılırsa yırtılma riski varken, geniş bir prezervatif için ise ilişki sırasında çıkma riski bulunur.
  • Prezervatifi içini dışına çıkararak takmak da önerilmez. Prezervatifin dış kısmında genellikle kayganlaştırıcı krem ya da sperm öldürücü jel şeklinde ilaçlar bulunabilmektedir. Bazen de prezervatifin iç kısmında çeşitli ilaçlar bulunabilir.
  • Prezervatifi takmadan önce tam olarak açmadan önce rezervuar kısmındaki havanın çıkarılması önerilir.
  • Prezervatifin çıkmasını önlemek için penisin dip kısmına sıkıca yerleştirmek gerekir.
  • Cinsel ilişki sırasında prezervatif yırtılması durumunda, hemen ilişki sonlandırılmalı, ve acil durum doğum kontrol yöntemlerine başvurulmalıdır.
  • Ejakülasyon sonrası prezervatifi hemen çıkarmak gerekir, aksi takdirde ereksiyon kaybedilirse prezervatif vajina içinde kendiliğinden çıkabilir.
  • Prezervatifi çıkarırken spermlerin prezervatiften dışarı taşmamasına dikkat etmek çok önemlidir. Ayrıca prezervatifin tek kullanımlık olduğunu unutmamak gerekir.

Prezervatif yırtılınca hamile kalınır mı?

Prezervatif yırtılırsa ya da delik olursa hamile kalma riski mevcuttur. Bu nedenle acil durum doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi almak için hemen bir jinekoloji uzmanına başvurmak gerekir.

Ayrıca Prezervatifin yırtılması durumunda cinsel yolla bulaşan hastalıkların da bulaşması riski artar.

Prezervatifin delik olduğu nasıl anlaşılır?

Bazen kondomun üzerinde küçük ya da büyük bir yırtık görünebilir. Bazense kondomun yırtık bir yerinden sızmakta olan meni farkedilebilir.

Prezervatif yırtılma oranı ne kadardır?

Doğru kullanıldığı takdirde prezervatif yırtılma oranı son derece düşüktür. Bu riski azaltmak için yapılması gereken, prezervatif boyutunun doğru seçilmesi ve prezervatifin son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmesidir.

Prezervatif yırtılması sonucu hamile kalanlar:

Maalesef prezervatif kullanırken yırtılma, delinme, başına içerisinde kalma gibi kazalar nedeniyle gebe kalma riski mevcuttur. Bu oran tek yöntem olarak prezervatifle korunanlarda yaklaşık %15 civarındadır. Bu nedenle prezervatifin tek başına bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılması çok güvenilir bulunmamaktadır. Prezervatif artı güvenir doğum kontrol yöntemlerinden biri(örneğin spiral, doğum kontrolo hapı vb)kullanıldığı taktirde hem cinsel yolla bulaşan hastalıklardan hem de güvenilir olarak gebelikten korunmak mümkündür.

Prezervatif yırtılınca ne yapmak gerekir?

Prezervatif yırtılması durumunda acil durum doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi almak ve bir an önce bir yönteme başvurmak için bir jinekoloji uzmanı ile görüşmek gerekir.

Acil durum doğum kontrol yöntemleri temelde iki gruba ayrılır:

  • İlk beş gün içerisinde spiral takılması (hormonlu ya da hormonsuz),
  • Olabildiğince kısa süre içerisinde, mümkünse ilk 120 saat (5 gün) içinde acil durum için tasarlanmış hormonal ilaçlardan birinin kullanılması

İlk beş Gün içerisinde hormonlu ya da hormonsuz spiral takılabilir. Bu yöntemin avantajı hem koruyuculuk oranının aci durum haplarına göre daha yüksek olması, hem de takıldıktan sonraki beş yıl boyunca da güvenir bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanımının devam etmesidir.

Acil durum doğum kontrol haplarının bir doğum kontrol yöntemi gibi kullanılması doğru bir yaklaşım değildir. Bazı hastalar her ilişkiden sonra bu hapı alarak korunacaklarını inanmaktadırlar.

Oysa ki bu hapların koruyuculuğu oldukça düşüktür. Eğer hormonal bir yöntem kullanmak isteniyorsa düzenli bir şekilde doğum kontrol hapı kullanmasının koruyuculuğu yüksek olacaktır.

Korunmasız ilişki sonrası acil durum hapı almak hem koruyuculuğu düşük, hem de yan etkileri yüksek bir yöntem olduğu için önerilmemektedir. Ancak prezervatif yırtılması gibi kaza olan acil durumlarda kullanılması önerilir.

Güncelleme Tarihi: 12.06.2022
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel