Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Prezervatifle hamile kalınır mı?

Prezervatifle hamile kalınır mı?

Prezervatifle gebe kalınır mı?

Maalesef prezervatif kullanırken gebe kaldığı için kürtaj olmak zorunda kalan pek çok hasta ile karşılaşıyoruz. Prezervatifle gebe kalınır mı diye çok şaşırıp, hayal kırıklığı yaşıyorlar.Oysa ki prezervatif için bu risk her zaman vardır.

Prezervatif her ne kadar cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağladığı için her cinsel ilişkide önerilse de, ne yazık ki tek başına kullanıldığı zaman, gebeliğe karşı korumada yüzde yüz güvenilir bir yöntem değildir.

Genellikle prezervatifle ilgili riski artıran durumlar, prezervatifin yanlış kullanımından kaynaklanmaktadır. Prezervatif ile hamile kalmak mümkün mü? sorusunun cevabı evet olmalıdır.

Prezervatif ne kadar koruma sağlar?

Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, ideal ve mükemmel kullanımda dahi, prezervatifle gebelik riski % 2 civarındadır. Ancak toplumda prezervatifle ek yöntem olmadan korunurken gerçekte görülen gebelik oranları ise bunun çok üzerinde, yaklaşık %15 civarındadır. Bu oranların sebebi prezervatifin genelde yanlış kullanılmasıdır.

Aslında genel olarak kondomun yırtılması ya da ilişki sırasında çıkması riskinden çok daha fazla görülen, kondomun yanlış kullanımıyla ilgili sorunlardır. Ayrıca kondomun yırtılma ve çıkma riski de, genellikle yanlış kullanıma bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Yapılan bir araştırmada, bir kişi kondom kullanımıyla ilgili ne kadar hata yapıyorsa, o kadar çok kondomun yırtılma ve ilişki sırasında çıkarak vajinada kalma riskinin arttığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle prezervatif her zaman korur mu? sorusunun cevabı, her zaman koruyamaz olmalıdır.

Prezervatif yırtılırsa ne yapılmalı?

Prezervatifin yırtıldığı farkedilirse, hemen dışarı çıkıp, yeni bir prezervatif takılmalıdır. Ayrıca kadın eğer başka bir güvenilir yöntemle korunmuyorsa,acil durum doğum kontrol yöntemlerinden biri kullanılmalıdır. Acildurum doğum kontrol yöntemleri de en kısa süre içinde ya ertesi gün hapı kullanmak, ya da spiral taktırmak şeklindeki yöntemlerdir. Bu durumda spiralin hem güvenilirliği ertesi gün hapına göre daha fazladır, hem de uzun vadeli korunma sağladığı için tercih edilebilir.

Kondom içimde kaldı, hamile kalır mıyım? sorusunun cevabı da yine gebelik riski var şeklinde olmalıdır .Bu ndenle bu tür durumda da acil durum doğum kontrol yöntemlerinden biri kullanılmalıdır.

Prezervatif ile cinsel ilişki (seks) riskli midir?

Prezervatif her ilişkide kullanılmalıdır, ancak gerek cinsel yolla bulaşan hastalıklardan, gerekse gebelikten yüzde yüz koruma sağlayamaz.

Çünkü cinsel yolla bulaşan hastalıklar, prezervatifin kapatamadığı alanlardan da bulaşabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan yüzde yüz korunmanın tek yolu, hiç cinsel ilişkide bulunmamaktır. Ancak tek ve güvenilir bir cinsel partnerle beraber olmak ve oral, anal, vajinal her tür ilişki sırasında ve her seferinde prezervatif kullanmakla risk minimuma indirilebilir.

Prezervatif hamile kalmamak için yeterli mi?

Prezervatifin her ilişkide doğru ve dikkatli kullanılmasına ek olarak, kadınların güvenilir bir yöntemle daha gebeliğe karşı korunması önerilmektedir.

Prezervatifin delik olmadığı nasıl anlaşılır?

Erkeklerin cinsel ilişki sırasında kondomun yırtıldığını hissedebilmeleri gerekir. Hatta bunun nasıl bir his olduğunu anlamak için, mastürbasyon sırasında yırtık bir kondom kullanarak, deneme yapılabilir. Cinsel ilişki sırasında, sık sık kondomun tabanı kontrol edilmeli ve yerinde olduğu dokunarak hissedilmelidir.

Boşalma olmadıysa bile, kondom yırtıksa, kadının bir ek acil durum yöntemiyle korunması önerilir.

Prezervatif kullanırken yapılan yanlışlar nelerdir?

  • Prezervatifi geç kullanmak,
  • Yanlış boyda prezervatif kullanımı,
  • Prezervatifin yırtık veya hatalı üretilmiş olması,
  • Prezervatifin ereksiyon olmadan takılması,
  • Aynı prezervatifin birden çok kez kullanılması,
  • Kondom takıldıktan sonra uçta hava kalması,
  • Son kullanma tarihi geçmiş prezervatif kullanımı.

Prezervatifi geç kullanmak: Prezervatifin ilişkinin en başında, penetrasyon olmadan önce de kullanılması gerekmektedir. Yani ön sevişme sırasında, penis vajinaya girmeden önce de prezervatifin takılı olması gerekir. Çünkü penisten gelen sıvılar içerisinde sperm bulunabilir. Yalnızca boşalma öncesi prezervatif takılması, son derece yanlış bir uygulamadır. Ayrıca cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların cilt teması ile bulaşması riski de vardır.

Yanlış yüzey kullanımı nedeniyle prezervatif üzerinde bulunan spermisid (sperm öldürücü) jel etkinliğini yitirebilir.

Yanlış boyda prezervatif kullanımı: Prezervatifin penis boyutuna uyumlu olmaması ve bol gelmesi durumunda spermin dışarı sızması riski vardır. Prezervatif kenarlardan sızıntı yapar mı? sorusunun cevabı doğru kullanılmazsa evet şeklinde olmalıdır.

Prezervatifin yırtık veya hatalı üretilmiş olması, ciddi gebelik riski içerir, bu nedenle kullanmadan önce prezervatifin bu açıdan iyice kontrol edilmesi önerilir.

Prezervatifin ereksiyon (sertleşme) olmadan takılmaya çalışılması, prezervatifin penise tam olarak oturmasına engel olabilir.

Prezervatifin üzerinde bulunan son kullanma tarihinin geçmiş olması, güvenilirliğini azaltır. Prezervatif kullanmadan önce son kullanma tarihine dikkat etmek gerekir.ayrıca çok soğuk ya da çok sıcak ortamda uzun süre beklemiş olmak da prezervatifin yapısını bozabilir.

Aynı prezervatifin birden çok kez kullanılması, hem hijyen açısından, hem gebelik açısından risk taşır.

Kondom takıldığı zaman uç kısmında ejakülat yani sperm için bir miktar boşluk bırakmak gerekir, bu yapılmadığı takdirde patlama, yırtılma riski artar.

Kondom takıldıktan sonra uçta kalan havanın sıkıştırılarak boşaltılması önerilir, yoksa yırtılma riski artar.

Suda çözünen lubrikan (kayganlaştırıcı) dışındaki lubrikanlar, kondoma zarar verebilir.

Erkek nasıl korunmalı, kondom nasıl doğru kullanılır? Prezervatif nasıl uygulanır?

Prezervatif, penisin baş kısmından başlayarak, aşağı doğru yuvarlayıp takılmalıdır.

Baş kısmındaki boşluğu iki parmak arasında sıkarak, içindeki hava boşaltılmalıdır,aksi takdirde spermler boşalma sırasında boşluk bulmayacağı için dışarı sızıntı yapabilir.

Prezervatifi takarken hava boşluğu kalmamasına dikkat etmek gerekir.

Her tür vajinal, oral ya da anal seks ilişkisi öncesinde yeni bir prezervatif takılmalı ve ilişkinin sonuna kadar prezervatif çıkarılmamalıdır. Prezervatifteki spermle hamile kalınır mı? sorusunun cevabı risk var şeklinde olduğundan, her boşalma sonrası prezervatif çıkarılıp, yenisiyle değiştirilmelidir.

Prezervatif ereksiyon olduktan sonra, ucunda rezervuar boşluğu bırakılacak şekilde takılmalıdır.

Ejakülasyon (boşalma) sonrası, penis sertliğini kaybetmeden dikkatli bir şekilde prezervatifin dıştaki ucunu çepeçevre tutarak dışarı çıkıp,kondom dikkatli bir şekilde çıkarılmalı ve bu sırada dışarı sperm dökülmeden bir peçeteye sarılarak çöpe atılmalıdır. Prezervatifin içeride kalması ile hamile kalınır mı? sorusunun cevabı, evet risk var şeklinde olduğu için, dışarı çıkarken çok dikkatli olmak gerekir.

İlişki sırasında kondomda yırtılma şüphesi olursa ,hemen çıkıp, yeni kondom takılmalıdır.

İlişki sırasında yeterli kayganlığın sağlanması önemlidir.Bunun için su bazlı lubrikanlar kullanılmalıdır. Yağ bazlı vücut yağı, masaj yağı, zeytinyağı v.b. kayganlaştırıcılar, kondoma zarar verip yırtılmasına sebep olabilir.

Güncelleme Tarihi: 12.06.2023
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel