Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Vajina Gençleştirme

Vajina Gençleştirme

Vajina gençleştirme nedir?

Vajina gençleştirme, vajinayı daraltma ve vajinayı çevreleyen kasları sıkılaştırmaya yönelik bir ameliyattır. Aslında tıbbi olarak gerçek anlamı, doğuştan vajinası olmayan hastalara cerrahi olarak vajina oluşturulmasıdır. Ancak son yıllarda yaygın olarak, vajina daraltma operasyonunu kastetmek için kullanılmaktadır.

Rahim içi genişlemesi neden olur?

Yıllara bağlı tüm ciltte olduğu gibi, vajinada ve pelvik tabandaki dokularda da gevşeme ve sarkma olabilir. Ayrıca kilolu olmak, sürekli ağır kaldırmak, doğum yapmak, kronik öksürük gibi karın içi basıncı artıran durumlar, özellikle de genetik olarak dokuları zayıf hastalarda, vajinada ve pelvik tabanda gevşemeye ve fıtıklaşmaya yol açabilir.

Doğum yırtıklarına bağlı olarak bazı hastalarda idrar veya büyük tuvaleti kaçırma gibi sorunlar dahi olabilir.

Ayrıca bazı hastalar vajinadaki gevşemeyi cinsel ilişki sırasında hissettiklerini ve bunun kendilerini rahatsız ettiğini ifade etmektedirler.

Genellikle hastalar vajinadaki gevşemeyi yaşlanma belirtisi olarak görmekte, toparlama ve sıkılaştırmayı da vajinal gençleştirme olarak algılamaktadır.

Vajina yenileme için ne gibi teknikler vardır?

Hastaların bu konuda yoğun talebi olması nedeniyle, bu amaçla piyasada etkinliği olduğu iddia edilen pek çok, ilaç, cihaz v.b. olduğu gözlemlenmektedir.

Maalesef etkili olduğu iddia edilen bu yöntemlerin hiç biri bilimsel değildir. Bugün için vajinayı kalıcı ve etkili olarak daraltmanın tek bilimsel olarak ispatlanmış yöntemi cerrahidir.

Lazerle vajina daraltma mümkün müdür?

Hastalar günümüzde pek çok konuda haklı olarak ameliyat dışı tedavi alternatiflerine yönelmişlerdir. Özellikle lazerle vajina daraltma ve HIFU ile vajina daraltma yöntemleri çok gündemdedir.

Ne yazık ki bu yöntemler, geçici olarak ödem yapmakta, ancak ödem azaldıktan sonra, kalıcı ve e tkili vajina daralması ve sıkılaşma imkanı bulunmamaktadır. Belirgin sarkma, gevşeklik ve esneme problemi olan hastaların ya da idrar ve gayta kaçırma gibi sorunların lazerle vajina daraltma ya da HIFU ile vajina daraltma yöntemiyle düzelme şansı yoktur.

Doğal yollarla vajina daraltma mümkün müdür?

Doğal yollarla vajina daraltmada etkili olduğu iddia edilen çeşitli krem, ilaçlı çubuk ve bitkisel karışımlar bulunmaktadır. Ne yazık ki bunların etkinliği bilimsel olarak gösterilmemiştir. Hatta bunlar kadınların bu ihtiyaç ve yoğun taleplerine karşılık vermek için denetimsiz koşullarda üretildikleri için,yan etkileri bulunabilir.

Bu tür bitkisel ürünlerin, hekim kontrolü olmadan kullanılması önerilmez.

Doğal yollarla vajinada sıkılaşma sağlayabilmenin tek yolu, kegel egzersizleridir. Kegel egzersizleri, pelvik tabanda bulunan kasların düzenli olarak kasılıp gevşetilmesiyle, güçlendirilmesi esasına dayanır. Düzenli uygulandığı takdirde bir miktar vajinal sıkılaşma sağlanabilir.

Limonla vajina daraltma mümkün müdür?

Doğal yollarla vajina daraltma yöntemlerinde arayışlar bitmez. Ne yazık ki bu durum, çok fazla hurafeye, çağ dışı ve gerçekten uzak inanışlara yönelmeye yol a çmaktadır. Vajina daraltan yiyecekler adı altında, limon da dahil pek çok bitkisel içeriğin, hekim olmayan kişiler tarafından, suyunun ya da farklı şekillerde karışımlarının vajina içine uygulanmasının önerildiğini biliyoruz.

Bunların hiçbir bilimsel dayanağı olmadığı gibi, zararı olabileceği bilinmeli, bu tür bitkisel karışımlar vajina içi ya da vulvaya uygulanmamalıdır.

Vajina daraltma kremi etkili midir? Vajina daraltma kremi nasıl kullanılır?

Vajina daralttığı iddia edilen krem lerin varlığı bilinmektedir. Bunlar bilimsel araştırmalara dayanmamaktadır. Vajina daraltmada etkinliği olan bir krem bulunmamaktadır.

Vajinal çubuk etkili midir? vajinal çubuk nasıl kullanılır?

Vajina daralttığı iddia edilen vajinal çubuklar bulunmaktadır. Bunlar bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış yöntemler değildir. Bu nedenle vajina daraltmada bu tür yöntemlere başvurulması önerilmez.

Vajina daraltma / gençleştirme ameliyatı nasıl yapılır?

Vajina gençleştirme ameliyatı yapılırken, vajinayı daraltma amaçlı olarak, vajina arka duvarından daraltılmak istenen miktara bağlı olarak,üçgen şeklinde doku çıkarılır. Ayrıca vajinayı çevreleyen kasları sıkılştırmaya yönelik dikişler uygulanır.

Hastanın ihtiyacına bağlı olarak perine adı verilen, vajina ve anüs arasındaki dokuya da estetik işlem uygulanır. Koyu renkli, sarkmış dokular ya da doğum dikişleri ve yırtıklarına bağlı kötü iyileşmiş olan dokular çıkarılarak, estetik şekilde onarım yapılır.

Vajina daraltma / gençleştirme ameliyatı için anestezi gerekir mi?

Vajina gençleştirme ameliyatında hastanın maksimum konforunu sağlama amaçlı olarak sedasyon adı verilen anestezi işlemi uygulanmaktadır. Eş zamanlı olarak lokal anestezi de uygulanır ve hasta ameliyat sırasında ve sonrasında ağrı hissetmez.

Vajina daraltma / gençleştirme ameliyatı sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Vajina daraltma ameliyatı sonrası genellikle hasta aynı gün eve gidebilir. İsterse aynı gün ayakta duş yapabilir. Ancak oturarak yıkanma, küvette yıkanma, yüzme bir buçuk ay süreyle önerilmez. Ayrıca ilk hafta istirahat etmesi ve ağrı kesici kullanması gerekebilir. Ameliyattan sonraki 4-6 hafta süreyle spor yapılması önerilmez.

Vajina daraltma ameliyatından kaç gün sonra ilişkiye girilir?

Vajina daraltma ameliyatından sonra ortalama 4-6 hf süreyle cinsel ilişkiye girilmesi önerilmez. Genellikle dikişler bu süre zarfında erir ve dokular kendiliğinden iyileşir. Yine de son bir doktor kontrolü yapılması uygun olur.

Vajina daraltma ameliyatı sonrası hastalar genellikle cinsel hayatlarının daha olumlu etkilendiğini ifade etmektedir.

Vajina daraltma / gençleştirme ameliyatı sonrası riskler nelerdir?

Vajina daraltma ameliyatının her ameliyatta olduğu gibi, kanama, ağrı, enfeksiyon gibi riskleri bulunur. Ancak hijyene dikkat etmek, önerilere uymak,istirahat etmek, ağrı kesici ve önerilirse antibiyotik kullanmakla bu riskler azaltılabilir.

Vajina daraltma ameliyatı devlet hastanesinde yapılır mı?

Vajina daraltma ameliyatı devlet hastanesi, özel hastane ya da özel kliniklerde yapılabilmektedir. Ancak devlet hastaneleri genelde, idrar kaçırma, gayta kaçırma gibi problemi olan hastalarda bu operasyonu yapmaktadır. Kamu hastanelerinde cinsel fonksiyonlar için ya da estetik amaçlı olarak bu operasyonlar uygulanmamaktadır.

Vajina daraltma ameliyatı fiyatları özel kliniklerde şehir ve kliniğe göre değişebilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 12.06.2023
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel