Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (0312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.
Adet dönemindeki sancılar kadınların yarısından fazlasında görülür. Adet sancıları primer dismenore ve sekonder dismenore olmak üzere iki gruba ayrılır.
Adet dönemindeki sancılar kadınların yarısından fazlasında görülür. Adet sancıları primer dismenore ve sekonder dismenore olmak üzere iki gruba ayrılır.
Primer Dismenore: İlk adetten itibaren görülen kramplara verilen addır. Rahim iç duvarından salgılanan prostaglandin adı verilen maddeler bu kramplara sebep olur. Genellikle bu tür sancılar adet öncesi başlar ve adetin ilk günü yoğun olur. Özellikle genç kızlık döneminde daha yoğun sancı olur, yıllar ilerledikçe azalır. Bu tür ağrılar doğum yaptıktan sonra da azalabilir.
Sekonder Dismenore: Kadın hastalıklarına bağlı gelişen adet sancılarına verilen isimdir. İlk adet döneminde görülmezler. Zaman geçtikçe ağrılar daha şiddetlenir. Sancılar adet öncesi başlayıp, adet sonrasına kadar devam edebilir.
Sekonder dismenoreye sebep olan hastalıklar aşağıdaki gibidir:
Genellikle bu tür ağrıları olan hastalarda muayene ve ultrasonografi ile tanı konur. Ancak bazı hastalarda tanı için laporoskopi gerekli olabilir.
Tedavide öncelikle yeterli uyku, diyette bazı değişiklikler, egzersiz, meditasyon gibi hayat tarzı değişiklikleri önerilir. Ayrıca ağrı kesiciler de adet sancıları için güvenle kullanılabilir. Ağrı kesici ilaçlar içinde, prostaglandin miktarını azaltan ilaçlar tercih edilir.
Tüm hormonal doğum kontrol yöntemleri, adet sancılarının tedavisinde kullanılabilir.Bunlar içinde doğum kontrol hapları, vajinal halkalar, hormonlu spiraller, cilt altı implant ya da enjeksiyonlar vardır. Ayrıca vitamin B1 ya da magnezyum takviyeleri de alternatif olarak tedavide kullanılabilir. Eğer bu yöntemlerle ağrı kontrol altına alınamazsa, cerrahi tedavi yapılabilir. Miyomlarda ya da endometriosis hastalığında, hastalıklı dokuların çıkarılması için cerrahi yapılabilir. Cerrahi sonrası tekrarı önlemek için hormonal doğum kontrol yöntemleri kullanılabilir. Adenomyosis hastalığında ise rahimin alınması gereklidir.