Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Doğum Sonrası Vajinismus Tedavisi

Doğum Sonrası Vajinismus Tedavisi

Vajinismus nedir?

Vajinismus, vajina etrafındaki kasların istemsiz kasılması nedeniyle cinsel ilişkiye girememe ya da cinsel ilişkiye girerken zorlanma ve ağrı olması durumudur.

Doğum sonrası vajinismus tanısı nasıl konur?

Vajinismus tanısı koymadan önce mutlaka bir jinekolojik muayene yapılması gereklidir. Vajinismusta sebep psikolojiktir ve vajina etrafındaki kaslar istemsiz olarak kasılır. Ancak bazen muayene ile saptanabilen ve kadının cinsel ilişki sırasında ağrı duymasına sebep olan başka organik durumlar olabilir.

Böyle bir rahatsızlık saptanırsa, cerrahi ya da ilaçlarla tedavi edilerek sorun çözülebilir. Ancak organik sebep bulunmaz ve vajinismus tanısı konulursa, bu durum cinsel terapi ile tedavi edilir.

Doğumdan sonra ağrılı cinsel ilişki neden olur?

Doğumdan sonra ilişkide acı duymanın pek çok sebebi olabilir. Bazı hastalar doğum öncesi cinsel ilişkide hiç sorun yaşamadıkları halde, doğum sonrası ilişkide ağrı duyduklarını ifade ederler.

Normal doğumdan sonra cinsel ilişkide acı duyan hastaların bazıları tam iyileşme olmadan cinsel ilişki teşebbüsünde bulundukları için ağrı duyuyor olabilir. Ayrıca doğum sonrası ilişki sırasında kuruluk da sık görülen bir sorundur. Bu durum kısmen azalmış olan östrojen hormonuna bağlıdır. Hatta bunun için çeşitli kayganlaştırıcı jel ve kremler kullanılabilir. Ancak vajinal kuruluğun bunun dışında psikolojik nedenleri de vardır. Bunların en başında cinsel istekte azalma ve kaygılar yer alır.

Lohusa kadınların bir kısmında cinsel istek azalması görülür. Gerek yenidoğan bebekle sürekli ilgilenmenin, emzirmenin ve uykusuzluğun verdiği yorgunluk, gerekse kendi vücudunda meydana gelen kilo alma, ciltte sarkma, çatlaklar gibi değişiklikler nedeniyle, kendisini cinsel açıdan çekici bulmama nedeniyle kadının cinsel isteği azalabilir. Ayrıca kadın rolünden anne rolüne geçiş, kadınlarda çelişkili duygular ortaya çıkarabilir.

Bebeği ve annelik ile ilişkilendirdiği ve kutsallaştırdığı vajina ve memeyi, eşiyle paylaşmak istemeyebilir. Hatta aynı durum eşi için de geçerli olabilir. Anne rolündeki eşe cinsel açıdan yaklaşmak bazen eşler için de sorun yaratabilir.

Cinsel istek ve uyarılmanın olmayışı, kadında normal cinsel ilişkide olması gereken ıslanmanın gerçekleşmesini engeller. Bu durumda cinsel ilişki doğal olarak ağrılı olur. Hatta bu durum sık tekrarlarsa, kadının canı yanacağı korkusuyla cinsel ilişkiden soğumasına sebep olabilir.

Ayrıca vajinal doğumu çok travmatik yaşamış olan kadınlarda da cinsel ilişkiden kaçınma ve soğuma davranışı gözlenebilir. Doğum sırasında çok ağrı duymuş, yeterli psikolojik destek alamamış, doğumda fazla yırtık ya da dikişler nedeniyle acı duymuş olan hastaların vajinal bölge ve cinsel ilişki ile ilgili kaygılarının olması doğaldır.

Doğumdan sonra ne zaman ilişkiye girilir?

Doğum sonrası cinsel ilişkiye girmek için en az altı hafta süreyle beklemek gerekir. Bu süre zarfında vajina iyileşmiş ve doğum dikişleri erimiş olur. Bazı hastalarda çeşitli nedenlerle iyileşme gecikebilir. Bu durumda, ilişki teşebbüsünde fiziksel olarak acı hissediliyorsa, muayene ile bir sorun olup olmadığına bakılmalıdır.

İdeal olan yaklaşım, doğumdan ortalama 6 hafta sonra bir jinekolojik muayene yapmak, iyileşmenin sorunsuz olduğunu görmek, ayrıca güvenilir doğum kontrol yöntemleri hakkında konuşmaktır. Kadınlarda ilişki sırasında gerginliğin önemli sebeplerinden biri de hamile kalma korkusudur.

Tüm kadınların doğumdan 6 hafta sonra güvenilir bir doğum kontrol yöntemiyle korunmaya başlamaları önerilir.

Emzirmenin tek başına güvenilir bir gebeliği engelleyici yöntem olmadığı bilinmelidir.

Sezeryan doğumdan sonra ne zaman ilişkiye girilir?

Sezeryan doğumdan sonra da iyileşme süresi aynı vajinal doğumda olduğu gibi en az altı haftadır. Ancak çeşitli nedenlerle bu süre değişebilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı hisseden hasta mutlaka doktoru ile iletişime geçmelidir.

Sezeryan doğumdan sonra cinsel ilişki pozisyonları da bazen ağrı duymaya sebep olabilir. Bazı hastalarda kesi etrafındaki alan iyileşmiş görünse bile hassasiyet olabilir. Bu durumda karın bölgesine baskı uygulamayan poziyonlar tercih edilmelidir.

Normal doğumdan sonra cinsel ilişki eskisi gibi olur mu?

Normal doğum sonrası oluşan anatomik değişiklikler nedeniyle bazı kadınlar cinsel hayatlarının olumsuz etkileneceğine dair kaygıya kapılabilir. Oysa ki fiziksel değişim olsa bile bu durum tatmin edici bir cinsel yaşantının devam etmesi için bir engel teşkil etmez.

Önemli olan kadının psikolojik olarak kendini yeniden cinselliğe hazır hissetmesidir. Bunun için kafasındaki annelikle ilgili tabu ve önyargılardan kurtulabilmesi ve kendisini yeniden seksi bir kadın olarak hissedebilmesi önemlidir. Bu konuda eşinin desteğinin de çok önemli olduğu yadsınamaz.

Ayrıca doğuma bağlı genital bölge, karın ya da memelerde meydana gelen deformasyon nedeniyle rahatsızlık duyan hastaların, bunların cerrahi yöntemlerle düzeltilmesinden sonra, fiziksel olarak kendilerine güvenme ve yeniden cinsel açıdan çekici hissedebilme şansı bulunmaktadır.

Özellikle vajinal doğuma bağlı oluşan deformasyon, vajina estetiği ile basit bir şekilde düzeltilebilmektedir.

Doğum sonrası kegel egzersizlerinin yararı nedir?

Gerek vajinal doğum, gerek sezeryan doğum sonrası pelvik taban kaslarında gevşeme olabilir. Buna bağlı olarak gerek cinsellikle ilgili sorunlar, gerekse mesane ve rektumda sarkmaya bağlı idrar ve gayta kaçırma sorunları gelişebilir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde, pelvik taban kasları eski gücüne ve sıkılığına kavuşabilir. Bu şekilde hem cinsel hayat olumlu yönde etkilenir, hem de mesane ve rektumdaki sarkma engellenebilir.

  • Kegel egzersizleri yatarken, otururken ya da ayakta yapılabilir.
  • Tuvalette idrarınızı yaparken tutmak için kullandığınız kasları çalıştırmak hedeflenir.
  • Başlangıçta 2-3 saniye kasılı tutmak yeterliyken, kaslar güçlendikçe süre 20 saniyeye kadar çıkabilir.
  • İlk seferde 2-3 tekrar ile başlanıp, kaslar güçlendikçe tekrar sayısı artırılabilir.

Doğum Sonrası Vajinismus Tedavisi Ankara

Vajinismus tedavisi cinsel terapi ile yapılır. Tedavide her iki partnerin de katılımı önemlidir. Tedavide amaçlanan, çeşitli yöntemlerle, cinsel ilişki sırasında istemsiz olarak kasılan kasların gevşetilebilmesidir.

Bu şekilde vajinismus sorunu geri dönüşsüz olarak düzeltilebilir.

Doğum sonrası vajinismus tedavisi işlemine yaklaşık 6 hafta sonra başlanabilir. Ankara devlet hastanesinde vajinismus tedavisi veriliyor mu diye çok soru alıyoruz. Bu konuda kamu kurumlarının farklı yaklaşımları bulunmakla beraber, tedaviler genellikle bu konuda özel cinsel terapi eğitimi almış uzmanlar tarafından özel kliniklerde uygulanmaktadır.

Güncelleme Tarihi: 06.04.2021
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel