Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Gebe Kalma Şansını Artıran Öneriler

Gebe Kalma Şansını Artıran Öneriler

Gebe kalma şansını artıran öneriler nelerdir?

Hamile kalmayı planlayan çiftler için heyecan dolu bir başlangıç süreci başlar. Genellikle çiftler korunmayı bıraktıktan sonra hemen gebelik oluşacak gibi bir beklentiye kapılmaktadır. Oysa ki hamile kalma şansı her yaş grubunda değişiklik göstermekle beraber, zannedildiği gibi yüzde yüz değildir.

Örneğin 25 yaşındaki sağlıklı bir çift için her ay gebe kalma yüzdesi yaklaşık yüzde 20 civarındadır. Hamile kalma yüzdesi bir yıl bekledikten sonra yüzde 90’ın üzerine çıkar. İki yılın sonunda ise gebe kalabilme şansı yüzde 95’e ulaşır. Bu nedenle korunmayı bırakır bırakmaz gebe kalınamaması durumunda hemen telaşa kapılmaya gerek yoktur.

Gebe / Hamile Kalma Şansını Artıran Öneriler

  • Adet döngüsü uzunluğunuzu kaydedin,
  • Yumurtlama tarihinizi belirleyin,
  • Yumurtlama etrafındaki şansın yüksek olduğu periyotta günaşırı eşinizle beraber olun,
  • Sağlıklı bir kiloya ulaşın,
  • Gebelik öncesi vitamin alın,
  • Sağlıklı gıdalarla beslenin,
  • Düzenli egzersiz yapın, ancak çok ağır spor yapmayın,
  • Yaşa bağlı doğurganlık azalmasının farkında olun,
  • Alkol ve sigarayı bırakın,

Özellikle 35 yaşın üzerindeyseniz ve 6 aydır korunmadığınız halde gebe kalamadıysanız, ya da 35 yaşın altındaysanız ve bir yıldır korunmadığınız halde gebe kalamadıysanız doktora başvurun.

Çabuk hamile kalmak için ne yapmalı?

Çiftlerin çoğunun aklındaki bir sorudur çabuk hamile kalmak konusu. Aslında ideal olan yaklaşım, gebelik planlayan kadınların bir jinekoloğa başvurarak muayene olmasıdır. Gebelik öncesi kadının sağlık durumunun hamile kalmaya elverişli olup olmadığının muayene ve testlerle değerlendirilmesi durumunda, gebeliğin hem anne hem de bebek için daha sağlıklı geçme şansı yükselir.

Bundan sonra eğer muayene ve testler normalse, hasta korunmayı bırakabilir. Ancak bazen, örneğin hastanın tiroid bezi az çalışıyorsa, hormon tedavisine başlanıp, değerler normale dönene kadar beklenmesi önerilebilir. Ya da eğer hastanın kan şekeri yüksekse, diyet, egzersiz ve tedavi ile ideal seviyeye gelmesi beklenebilir.

Korunmayı bıraktıktan sonra, çiftler ortalama haftada üç kere beraber olabiliyorsa, özel olarak yumurtlama dönemini hesaplamalarına bile gerek yoktur. Çünkü sık beraber olan çiftlerde, eninde sonunda yumurtlama döneminde beraber olma şansı gerçekleşir. Bazı çiftler için özellikle yumurtlama dönemi hesaplamaya çalışmak stres yaratabilir.

Gerek erkek, gerekse kadında, gebe kalmak için özel olarak hesaplayarak görev gibi beraber olmak, strese bağlı cinsel fonksiyon bozukluğuna yol açabilir.

Yumurtlama döneminde hamile kalmak için ne yapmalı?

Hamile kalma olasılığı yüksek günleri hesaplama amaçlı pek çok soru almaktayız.

Yumurtlama dönemi her kadında aynı zamanda olmayabilir. Yumurtlama günü, kadının adet döngüsünün uzunluğuna göre değişir. Her kadın, yumurtlama olduktan 14 gün sonra ya adet görür ya da hamiledir. Ortalama siklus uzunluğu 28 gün olduğuna göre, bu periyotta adet gören bir kadın için, yumurtlama günü adetin ilk gününden itibaren 14. gündür.

Her kadının bu periyottda gebe kalma şansının en yüksek olduğu yaklaşık 6 gün vardır. Örneğin 28 günlük siklus için adetin 9. günü ve 14. günü arasındaki periyot, hamile kalma günleri olarak en yüksek şansın olduğu günlerdir. Bu günlerde günaşırı beraber olunması durumunda, hamile kalma şansı artar.

Eğer siklus uzunluğu 35 gün ise, bu sefer yumurtlama günü 21.gün olarak hesaplanır. Bu durumda adetin 16. ve 21. günleri arası gebe kalma günleri olarak hesaplanır.

Kolay hamile kalma pozisyonları var mıdır?

Hamile kalmak için ideal bir pozisyon yoktur. Gebe kalma pozisyonları için özel bir çaba içine girmeye gerek yoktur. Aslında gebe kalabilmek için tek bir canlı spermin, sağlıklı bir yumurtaya ulaşabilmesi yeterlidir. Bu da yalnızca bir olasılık konusudur. Sağlıklı sperm ve yumurtalar bulunduğu sürece, eninde sonunda gebelik gerçekleşir. Hatta bazen korunma amaçlı olarak, dışarı boşalma yöntemini kullanan çiftlerde bile gebelik gerçekleşmektedir.

Hamile (gebe) kalma takvimi nedir?

Yumurtlama dönemi hesaplama amacıyla bugün artık pek çok bilgisayar ya da cep telefonunda kullanmaya uygun uygulamalar ile adet günleri girilerek bir gebe kalma takvimi oluşturulabilir. Bizim kendi web sitemizde de yumurtlama gününü hesaplamak için bu tür bir uygulama bulunmaktadır. En doğru yumurtlama günü hesaplama için bu tür uygulamaları kullanmak oldukça pratiktir.

Hamile kalma günleri tablosu üzerinde her ay ortalama 6 gün, en yüksek olasılık olarak işaretlenmiştir.

Hamile kalma dönemleri

Ovulasyon testi ya da yumurtlama testi adı altında eczanelerden temin edilebilen ve evde kullanılabilen bir idrar testi mevcuttur. Bazı kadınlar bu testleri kullanarak hamile kalma dönemleri ni tesbit etmek isteyebilir. Bu test yumurtlama döneminde kadınlarda yükselen LH hormonunu idrarda tesbit etmeye yönelik tasarlanmıştır. LH hormonu kadınlarda kanda yükseldikten sonra, yumurtalıktan yumurtanın atılmasını sağlar.

Genellikle kutu içinde 5 ila 7 test çubuğu bulunur. Testin hangi gün yapılacağı kadının adet siklusu uzunluğuna göre değişir. Örneğin 28 günde bir adet gören kadın bu testi yapmaya 11.gün başlayabilir.Genellikle tahmini yumurtlama tarihinizden 3-5 gün önce testi yapmaya başlayabilirsiniz.

İdrara batırılan test çubuğunun renk değiştirmesi ile yumurtlama günü olduğu anlaşılır.

Yumurtlama dönemi belirtileri var mıdır?

Yumurtlama olduktan sonra kadınların vücut sıcaklığında 0.5 derecelik bir artış olur. Buna bağlı olarak bazal vücut sıcaklığı ölçülmesi ile yumurtlama günü hesaplanması, geçmişte çok sık uygulanırdı. Bugün çok pratik olmaması nedeniyle bu yöntem sık kullanılmamaktadır. Ayrıca yumurtlama gününde, hormonların etkisiyle kadınların vajinal sıvısı yumurta akı gibi şeffaf ve fazla miktarda olur. Bu da spermin rahim ağzından geçerek yumurtaya ulaşmasını kolaylaştırır.

Yüzde yüz hamile kalma yöntemleri nelerdir?

Hamile kalma yöntemleri hastaların çok merak ettiği ve sorduğu bir konudur. Bu konuda özel bir çaba göstermeye çoğu hastada gerek yoktur. Düzenli adet gören, her hangi bir sağlık sorunu olmayan ve düzenli cinsel beraberlik yaşayan çiftlerde hamilelik eninde sonunda doğal yollarla gerçekleşecektir.

Hamile kalma yolları için bazı hastalar aşırı kaygı duydukları için, adet düzenleri bile bozulabilmektedir. Her ay adet döneminin gecikmesini dört gözle bekler, her ay gebelik testi yapar ve gebelik olmayınca hayal kırıklığına uğrarlar. Sürekli hamile kalma belirtileri bekler ve olmayınca üzülürler.

Oysa ki jinekolojik muayenesi normal olan çiftlerde, ilk bir yıl işleri doğal akışına bırakmak yeterlidir. Gebelik bir yılın sonunda hala oluşmadıysa, kadın ve erkek için daha detaylı testler yapılarak, gebe kalmaya engel bir durum olup olmadığına bakılabilir.

Güncelleme Tarihi: 06.04.2021
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel