Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Gebelikte Düşük Çeşitleri

Gebelikte Düşük Çeşitleri

Gebelikte Düşük (Abortus) Nedir?

Erken gebelik kaybı ya da gebelikte düşük, 13. haftaya kadar olan ve rahim içine yerleşmiş gebelik kesesinin boş olması ya da embryo bulunmasına rağmen kalp atımının bulunmaması nedeniyle gebeliğin kaybedilmesine verilen isimdir.

Gebelikte düşük çok sık görülen bir durumdur, klinik olarak tanı konmuş gebeliklerin yüzde 10’unda gerçekleşir.

Düşük sebepleri nelerdir?

  • En sık görülen sebep yüzde 50 oranında kromozom bozukluğudur, bunun için risk faktörleri ileri anne yaşı ve daha önce düşük yapmış olma öyküsüdür.
  • Kronik hastalıklar-kontrolsüz şeker hastalığı, tiroid hastalığı, hormonal problemler.
  • Enfeksiyonlar.
  • Alkol, sigara, uyuşturucu madde kullanımı.
  • Rahimde ya da rahim ağzında bulunan problemler.

Cinsel ya da fiziksel aktivite düşüğe sebep olur mu?

Cinsel ilişki, gebelikte spor yapmak ya da çalışmak düşüğe sebep olmaz. Sağlıklı bir gebenin sürekli yatması ve hareketini kısıtlaması gerektiği inanışı bilimsel gerçeklere dayanmayan bir hurafedir.

Gebelikte düşük çeşitleri nelerdir? 

Gebelikte düşük (Abortus) çeşitleri aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

  1. Inkomplet abortus,
  2. Komplet abortus,
  3. Missed abortus,
  4. Boş gebelik (anembryonik gebelik, blighted ovum),
  5. Spontan abortus,
  6. Abortus imminens,
  7. Abortus insipiens,
  8. Kimyasal gebelik.

1- Inkomplet Abortus

Gebelik materyalinin kanama ve kramplarla bir kısmı atılır ancak bir kısmı rahim içinde kalır, bu nedenle kanama genelde devam eder ve cerrahi müdahale gerekir.

2- Komplet Abortus

Gebelik materyalinin tamamı kanama ve kramplarla rahim dışına atılmıştır, cerrahi müdahale gerekmez.

3- Missed Abortus

Farkedilmeyen düşük demektir. Kese içinde bulunan embriyonun kalp atımı durduğu halde belirti vermez. Ancak ultrasonografi ile muayenede durum anlaşılabilir. Missed abortus yaşayanlar için cerrahi müdahale yani küretaj ile gebeliğin tahliyesi gerekir. Missed abortus sonrası hamile kalanlar

genellikle sorunsuz bir gebelik yaşar ve doğum sağlıklı gerçekleşir.

4- Boş Gebelik

Gebelik kesesi rahim içine yerleşir ancak içinde embryo oluşamaz. Genellikle kromozom bozukluğuna bağlı oluşur. Cerrahi müdahale gerekir.

5- Spontan Abortus

Düşüğün kendiliğinden gerçekleşmesi demektir.

6- Abortus Imminens

İlk trimesterde görülen, rahim ağzında açılma olmadan gerçekleşen kanama durumudur. Düşük tehdidi olarak da adlandırılır. Genellikle istirahat ve ilaç tedavisi önerilir.

7- Abortus Insipiens

İlk trimesterde görülen, kanamaya rahim ağzında açılmanın eşlik ettiği durumdur. Kaçınılmaz düşük olarak da adlandırılır. Bu durumda düşüğün gerçekleşmesi engellenemez.

8- Kimyasal Gebelik

Kanda beta hCG değeri pozitif olur ancak kese ya da embriyo görülemeden değer düşmeye başlar, herhangi bir müdahale gerekmez.

Gebelikte düşük belirtileri nelerdir?

Düşük yapan hastalarda sıklıkla görülen vajinal kanama ve rahim krampları normal gebelik, dış gebelik ya da molar gebelikte de görülebileceği için ayırt edici değildir. Bu nedenle kanda beta hCG değeri ile ultrasonografi bir arada kullanılarak detaylı değerlendirme yapılmalıdır.

Düşük nasıl hissedilir?

Genellikle taze kırmızı kanama ve rahim krampları şeklinde belirti verir. Ayrıca su gelmesi ya da parça düşürme şeklinde belirtiler de olabilir. Ancak bazen missed abortus durumundaki gibi hiç belirti olmayabilir.

Düşükte gelen parçalar nasıl olur?

Hastalarımız düşükte nasıl parçalar düşer? diye soruyor. Genelde taze kırmızı kanamayla beraber pıhtı ve gebelik parçaları düşürülür. Gebelik ne kadar büyükse, kanama o kadar fazla olur.

6 haftalık düşükler sıklıkla görülür, ancak daha erken ya da daha geç haftalarda da düşük gerçekleşebilir.

Kaç haftalık düşüklerde kürtaj gerekmez?

Kaç haftalık düşüklerde kürtaj gerekmez diye soruluyor? ancak burada karar verirken gebelik haftasına değil hastanın genel durumuna, kliniğine ve ultrasonografi muayenesine bakıyoruz.

İlk ay düşükleri ya da ilerleyen haftalardaki düşükler arasındaki fark, gebelik büyüdükçe, özellikle spontan abortus olduysa, ilerleyen haftalarda gerçekleşen düşükte kanama miktarının daha fazla olmasıdır.

Hamilelikte Riskli Haftalar

İlk trimester yani 13. gebelik haftasına kadar her gebe için düşük riski vardır. Ancak bu daha ilerleyen haftalarda gebelik kaybı yaşanmayacağı anlamına gelmez. Yalnızca genel olarak, gebelik haftası ilerledikçe, yüzde olarak bebeğin sağlıklı olma ve düşmeme ihtimali artar.

Düşük riski ne zaman geçer?

Dolayısıyla düşük riski ne zaman geçer? sorusunun cevabı 13. Haftadır ancak daha ilerleyen haftalarda da farklı nedenlerle gebelik kaybı yaşanma ihtimali vardır.

Hamilelikte düşüğe sebep olan yiyecekler nelerdir?

  • Hamilelikte düşüğe sebep olan yiyecekler denince akla toxoplazma paraziti gelir. Özellikle iyi pişmemiş et ya da iyi yıkanmamış çiğ yeşillikler bu parazitin bulaşması açısından risk oluşturur.
  • Pastörize olmayan süt ürünlerinde ve pastörize olmayan sütle yapılan mozzarella, gorgonzola, brie gibi peynirlerden Listeria Monocytogenes adlı bakteri bulaşarak düşüğe sebep olabilir.
  • Aşırı miktarda kafein tüketimi.
  • Papaya meyvesi.
  • Günde 7-8 den fazla ananas tüketilmesi.
  • Fazla miktarda tüketilen hayvan karaciğeri.
  • Aloe vera (yiyecek olarak)

Düşüğü hızlandırmak için ne yapmalıyım?

Düşüğü hızlandırmak için ne yapabilirim sorusunu hastalarımızdan alıyoruz. Ancak biz hastalarımızın doktor kontrolü altında olmadan herhangi bir tedavi almasını önermiyoruz. Ancak doktoru önerdiyse istirahat sırasında bol sıvı tüketerek, ağrı kesiciler kullanarak evde düşüğün sonlanmasını bekleyebilir.

Aşırı kanama, ateş yüksekliği, tansiyon düşmesi, çarpıntı gibi durumlarda acilen bir sağlık kurumuna başvurmak gerekir.

Düşük nasıl gerçekleşir?

Spontan abortus yani kendiliğinden başlayan düşük, genellikle kanamaya eşlik eden rahim krampları ile parça düşürme şeklinde gerçekleşir. Öncelikle bir hekim kontrolü önerilir. Çünkü benzer belirtiler dış gebelik gibi acil müdahale gerektiren durumlarda da görülebilir ve hastanın evde belirtilere bakarak bu tanıyı ayırt edebilmesi mümkün değildir.

Gebelikte düşük önleyici iğne nedir?

Bazı durumlarda hekiminiz düşüğü önlemek için progesteron içeren bir hormon iğnesi önerebilir. Bu hormonun bebeği bir zararı yoktur, çünkü hamilenin kanında bulunan progesteron hormonunun birebir eşdeğeridir. Hastaların hekim kontrolü olmadan kendi başına bu ve benzeri ilaçları alması önerilmez.

Gebelikte düşük önleyici fitil nedir?

Bazı durumlarda hekiminiz rahim kramplarını azaltmak için rektal fitil önerebilir. Hastaların hekim kontrolü olmadan kendi başına bu ve benzeri ilaçları alması önerilmez.

Gebelikte düşük önlenebilir mi?

Gebelikte düşük nasıl önlenir? sorusu sıklıkla soruluyor. Gebe kalmadan önce yapılacak kontroller ile eğer annenin şeker ya da tiroid gibi kronik hastalığı varsa kontrol altına alınabilir. Enfeksiyonu varsa tedavi edilebilir. Aşısı ve bağışıklığı yoksa kızamıkçık aşısı yapılabilir.

Rahimde miyom, rahim perdesi gibi sorunlar varsa cerrahi olarak tedavi edilebilir. Alkol ve sigarayı bırakması ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması sağlanabilir. Bu önlemler ile gebeliğin sağlıklı başlaması ve dolayısıyla düşük riskinin azalması sağlanabilir.

Düşüklerin büyük bir kısmı önlenemez. Özellikle kromozom bozukluğuna bağlı olan düşüklerin önlenebilmesi mümkün değildir.

Gebelikte düşük önleyici besinler konusunda da çok soru alıyoruz ancak maalesef hiçbir besin yoktur ki, tek başına düşüğü önleyebilsin. Tabi ki gebelikte sağlıklı ve dengeli beslenilmesi anne ve bebeğin sağlığı için gereklidir.

Düşük sonrası tekrar ne zaman gebe kalınabilir?

Düşük ister spontan düşük şeklinde kendiliğinden olsun, isterse kürtajla müdahale ile gerçekleşmiş olsun, sonrasında mutlaka doktor kontrolü önerilir. Eğer hekim tarafından ek bir öneride bulunulmadıysa, düşük sonrası bir kez adet gördükten sonra korunmayı bırakıp tekrar gebe kalmak mümkündür. Çoğu hasta bir kez düşük yaptıktan sonra sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilir.

Güncelleme Tarihi: 12.06.2023
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel