Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Kızlık Zarı Bozulma Belirtileri

Kızlık Zarı Bozulma Belirtileri

Kızlık zarı nedir?

Kızlık zarı vajinanın girişinde yer alan, toplumun yüzde 75-90’ında ortası tamamen açık halka şeklinde olan bir doku parçasıdır. Ancak daha nadir olarak ortası kapalı farklı şekillerde de olabilir.

Vücutta hiçbir görevi bulunmaz. Yalnız bizim gibi kapalı bazı toplumlarda geleneksel, kültürel öneme sahiptir.

Kızlık zarı ne kadar içeridedir?

Vajina girişinde iç dudakların hemen arkasında yer alır. Yani yaklaşık 0.5- 1 cm derinde bulunur. Dışarıdan bakınca görülemez, muayene sırasında iç dudaklar kenara çekilerek görülebilir. Kişinin kendi kızlık zarını görmesi ve muayene etmesi mümkün değildir.

Kızlık zarı bozma nasıl olur?

Aslında bu tanımın kullanılması mantıklı değildir. Ancak toplumda kızlık zarı bozulması şeklinde söylene söylene bu terim yerleşmiştir. Oysa ki ortada bir bozulma yoktur. Kızlık zarı çoğunlukla yeterince ince ve esnek yapıda olduğu için, ilk cinsel ilişkide esneyerek açılır, zedelenme olmaz. Dolayısı ile bozulma da olmaz.

Ancak çok nadiren daha kalın yapıda ise ilk ilişki sırasında üzerinde bazı sıyrıklar olur. Bu sıyrıklardan kanama olabilir.

Kızlık zarı bozulma belirtileri nelerdir?

Kızlık zarı bozulma belirtileri nasıl anlaşılır? belirtileri nelerdir? merak edilen sorulardandır. Toplumda kızlık zarı bozulması denince akla ilk ilişki sırasında gerçekleşen kanama gelmektedir. Bu nedenle kanama olmadığı zaman hemen bekaret sorgulanır, hem genç kız suçluluk ve psikolojik baskı hisseder, hem de eşi ondan şüphe eder. Oysa ki toplumun çok büyük kısmında ilk cinsel ilişkide kızlık zarında hiç zedelenme ve kanama gerçekleşmez.

Kanama nadiren kalın yapıda kızlık zarı varsa, üzerinde çeşitli noktalarda oluşan sıyrıklardan gerçekleşir. Az ya da çok miktarda olabilir. Rengi pembeden kırmızıya farklı tonlarda olabilir.

Kızlık zarı bozulmasıyla zedelenmesi aynı şey mi?

Toplumda kızlık zarı bozulması, zedelenmesi, patlaması, yırtılması v.b. pek çok farklı terim aynı anlamda kullanılmaktadır. Oysa ki çoğunlukla kızlık zarı yeterince esnek yapıda olduğu için hiçbir zedelenme gerçekleşmez.

Kızlık zarı bozulunca ağrı olur mu?

Genç kızların büyük bir kısmında ilk cinsel ilşki öncesinde yeterli bilgiye sahip olmama nedeniyle müthiş bir korku oluşur. Buna ilk gece korkusu adı verilir. Hatta bu nedenle bir çok genç kız korkudan o kadar kasılır ki, ilk gece cinsel beraberlik gerçekleşemez.

Oysa ki ilk cinsel ilişki yeterli bilgilenme ve hazırlık sonrası olursa hiçbir sorun kalmaz. Bu bilgilendirmeyi bir jinekolog yapabilir ancak imkanı olmayanlar için hiç olmazsa bir aile büyüğünün uygun dille verebileceği basit bir eğitimdir.

İlk cinsel ilişki normalde kesinlikle ağrılı değildir. Hatta yeterli ön hazırlık varsa, yani cinsel uyarılma, kızlık zarında esneme ve kayganlaşma yeterli olduysa, kanama dahi olmaz.

Sağlıklı bir cinsel yaşantıya başlayabilmek için ilk geceden itibaren genç kızların korkmadan, kaygı duymadan, yine kendileri gibi yeterli cinsel eğitimi almış eşleri ile rahatça beraber olabilmeleri, endişeleri varsa bunları ilk günden eşleri ile konuşabilmeleri önemlidir.

Güncelleme Tarihi: 06.04.2021
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel