Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Kızlık zarı dikimi kesin sonuç verir mi?

Kızlık zarı dikimi kesin sonuç verir mi?

Kızlık zarı nedir?

Kızlık zarı kişiden kişiye anatomik yapısı farklılık gösterebilen ,vajinanın girişinde yer alan ince bir doku parçasıdır. Çoğunlukla ortasında geniş bir açıklık bulunur ve bu sayede cinsel ilişki kolayca gerçekleşebilir. Adet kanı da bu açıklıktan gelir ve doğum da yine aynı açıklığın esnemesi ile gerçekleşir.

Nadiren kızlık zarı daha kalın yapıda olabilir, ortasında hiç açıklık olmayabilir, ya da çok küçük bir açıklık bulunabilir. Bazen bu açıklığın ortasında bir yer alabilir. Yine nadiren kapalı olup üzerinde süzgeç şeklinde küçük delikler yer alabilir. Ne tür bir yapıda olduğu ancak jinekolojik muayene ile anlaşılabilir.

Ortası açık yapıda olmadığı zaman eğer ilişki sırasında esneyip açılma ya da hafif sıyrıklar ve kanama ile açılma gerçekleşemezse, cerrahi müdahale ile açılması gerekebilir.

Kızlık zarı dikildikten sonra kan gelir mi?

Toplumsal, geleneksel sebeplerle bekarete aşırı önem verilmesi ve ilk gece kanamanın bekaret göstergesi sayılması ülkemizde çok yaygın bir inanıştır. Oysa ki çoğunlukla ilk cinsel ilişki olmasına rağmen kızlık zarı yeterince esnekse hiç kanama gerçekleşmez.

Fakat kanama beklentisi toplumumuz için o kadar önemlidir ki, bu amaçla jinekologlara çok sıklıkla başvuru olmaktadır. Bu amaçla yapılan cerrahilerin genel ismi himenoplasti halk arasında kızlık zarı dikimi olarak bilinmektedir.

Kızlık zarı dikimindeki amaç ilk ilişki sırasında kanama gerçekleşmesini sağlamaktır.

Kızlık zarı dikimi kesin sonuç

Kızlık zarına yapılan cerrahi müdahale geçici ve kalıcı olmak üzere iki çeşittir.

  • Geçici müdahalede ilişkiden en fazla 2-3 gün önce kızlık zarına çok ince dikiş konulur ve kanama olması sağlanabilir.
  • Kalıcı olan müdahalede ise dokular kesilip bir araya getirilerek yeni kızlık zarı oluşturularak dikilir ve dikişler eriyip iyileşme olduktan sonra cinsel ilişki sırasında kanama olur.

Doku iyileşmesi kişiden kişiye değişen genetik bir özellik olduğu için, doktorun önerilerilerine uyulması ve iyileşme kontrolüne özellikle kalıcı kızlık zarı ameliyatından sonra mutlaka gelinmesi önerilir.

İyileşme tam olduysa kızlık zarı dikimi ameliyatından yıllar sonra bile kanama gerçekleşir.

Kızlık zarı dikimi güvenli mi?

Tüm operasyonlarda olduğu gibi bu ameliyat için de güvenli ve hijyenik bir ortamda işlemin yapılması önerilir. Mahremiyet nedeniyle genellikle bu işlemler özel klinik ortamlarında gerçekleştirilmektedir.

Hastanın psikolojik durumu da düşünüldüğünde hem ağrı duymaması hem de işlemi hatırlamayıp daha rahat bir süreç geçirebilmesi için genellikle hasta anestezi doktoru tarafından uyutulur ve eş zamanlı lokal anestezi uygulanır. Bu tür işlemlerdeki olası alerji, enfeksiyon, kanama v.b. risklere karşı kliniğin alt yapısı ve ekibin deneyimi önemlidir.

Kızlık zarı dikildikten sonra kesin kanar mı?

Eğer hastalar kızlık zarı dikimi ameliyatı sonrası önerilere uyar ve kontrol randevularına mutlaka gelirlerse kanama kesin gerçekleşir. Ne yazık ki toplumda yeterli eğitim olmadığı sürece, bu tür operasyonlar yapılmaya devam edecek gibi duruyor.

Toplumun kadınlara karşı ikiyüzlü tavrı değişmedikçe, hayat kurtarıcı olan bu operasyonlar yapılmaya devam edecektir. Toplumda namusun genç kızların iki bacağı arasında görülmediği günler dileğiyle...

Güncelleme Tarihi: 06.04.2021
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel