Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Kürtaj Sonrası Gebelik

Kürtaj Sonrası Gebelik

Kürtaj Nedir?

Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir. Ancak planlanmayan, kazara oluşan gebeliklerde gebeliği isteğe bağlı olarak sonlandırmak için başvurulan bir yöntemdir. Aynı zamanda bebeğin anne karnında kalbinin durması, gebelik kesesinin sağlıksız olması ya da anne sağlığı açısından gebeliğin riskli olması gibi bazı durumlarda da tıbbi amaçlı olarak gebelik sonlandırılabilmektedir.

İsteyerek kürtaj olanlar genellikle işlem öncesi ciddi bir araştırmayla uygun bir merkez arayışına girmektedir. Hastalardan aldığımız duyumlar, maalesef Devlet hastanesi kürtaj işlemlerinin artık çok sınırlı tutulduğu şeklindedir. Ayrıca bazı özel hastanede kürtaj işlemlerinin bile, isteğe bağlı olarak yapılmadığını duyuyoruz.

Her ne gerekçe ile yapılıyor olursa olsun, sağlıklı, güvenli koşullarda ve bilgilerinin gizli tutulacağı bir kürtaja erişim her kadının hakkıdır. Aksi takdirde, kürtaja yasal erişimin olmadığı ülkelerde kadınlar güvenli olmayan koşullarda gebeliği sonlandırma yoluna gidiyor ve sağlığı risk altına girebiliyor.

Kürtaj Sonrası Gebe Kalınabilir mi?

Hastaların planlamadıkları bir gebeliği sonlandırmaya karar verirken yaşadıkları en büyük endişelerden biri, tekrar çocuk sahibi olmak istedikleri zaman, gebe kalamama korkusudur.

Kürtaj sonrası tabikli gebe kalınabilir!

Oysa ki iyi koşullar altında deneyimli jinekologlar tarafındanyapılan kürtaj işleminde riskler çok düşüktür. Geçmişte kürtaj için uygulanan teknikler nedeniyle komplikasyon riski bir miktar daha yüksekti bugün ise, vakum yöntemi kürtaj sırasında ultrasonografi kullanımı ve antibiyotikler ile, bu riskler çok azaltılmış durumdadır.

Kürtaj Sonrası Hamilelik Ne Zaman Olmalı?

Kürtaj sonrası kontrollerde herhangi bir sorun görülmediği takdirde, hamile kalabilmek için bir kere adet görmüş olmak yeterlidir. Her adet döneminde, rahim iç duvarı yeni bir döngü ile tazelendiği için, rahim yeniden gebe kalmaya hazır hale gelir.

Bu nedenle özellikle düşük sonrası kürtaj yaptırmak zorunda kalan hastaların hiç endişe etmemesi, kısa zamanda yeniden gebe kalabileceğini bilmesi önemlidir.

Kürtajdan Sonra Hamile Kalmak Riskli Midir?

Sorunsuz bir kürtaj sonrası gerek hamile kalma şansı konusunda, gerekse hamileliğin sağlıklı devam etmesi konusunda ekstra bir risk artışı olmaz. Diğer gebeliklerde sorun yaşama ihtimali ne kadarsa, kürtaj sonrası bir gebelikte de o kadardır.

Kürtaj Sonrası Hamile Kalma Oranı Düşer mi?

Her hangi bir komplikasyon gelişmediği takdirde, kürtaj sonrası adet ortalama 30-40 gün arasında görülür. Bu rahim duvarında normal bir yenilenme olduğunu ve herhangi bir yapışıklık olmadığını gösterir. Bundan sonra hamile kalma oranlarında bir düşme gözlenmez. Kürtaj sonrası beklenen süre içerisinde adet göremeyen hastaların doktoruna başvurması önerilir.

Kürtajdan Hemen Sonra Hamile Kalmak Sorun Yaratır mı?

Kürtajdan sonra görülen ilk adetle beraber rahim iç duvarı sağlıklı bir şekilde yenilenmiş olacağı için, tekrar gebe kalınması durumunda, gebelik bu sağlıklı duvar içine yerleşir ve herhangi bir sorun yaşanma ihtimalinde diğer gebelere göre bir artış görülmez.

Kürtaj Sonrası Hamile Kalamayanları Duyuyorum, Bu Doğru mu?

Normalde her yaş grubundan sağlıklı çiftler için, her ay gebe kalma oranları değişkendir. Örneğin 25 yaşındaki bir kadın için bu oran yaklaşık %20 civarıdır. Dolayısıyla bir kadının korunmayı bıraktıktan sonra, ya da kürtaj işleminden sonra, hemen ilk ay gebe kalamaması tamamen doğal bir durumdur. Düzenli adet görüyorsa ve kontrol muayenesi normalse, gebe kalmak için bir yıla kadar süre geçmesi bile normal kabul edilir.

İlk gebelikte kürtaj güvenli mi?

‘İlk gebelikte kürtaj güvenli mi?, sorusuna gelince, kürtaj işleminin hangi gebelikte yapıldığından bağımsız olarak, güvenli koşullarda, steril ortamda ve malzemelerle, uygun teknikle ve deneyimli operatör tarafından uygulanması durumunda, bir sorun yaşanması olasılığı oldukça düşük bir cerrahi işlemdir.

Bu amaçla sıklıkla kullanılan teknik vakumlu kürtaj yöntemidir. Ayrıca bu işlemde kullanılan malzemelerin tek kullanımlık olması, işlemin ultrasonografi eşliğinde yapılması, hastaya işlem sırasında antibiyotik önerilmesi de sorun yaşama olasılığını düşürmektedir. Ayrıca ideal olan yaklaşım, her hastanın işlem sonrası kontrole çağırılmasıdır. Bu şekilde sorun olması engellenebilir ya da varsa, sorunlara erken müdahale edilerek, kalıcı bir problem yaşanmasının önüne geçilebilir.

Kürtaj sonrası ne tür sorunlar olabilir?

Her cerrahi işlemde olduğu gibi, kürtaj işleminde de bazı komplikasyonlar yaşanabilir. Bunlar genellikle kanama, enfeksiyon, parça kalması, rahim içinde yapışıklık olması (Asherman Sendromu) gibi nadir görülen durumlardır.

Başarısız kürtaj belirtileri olarak hastaların merak edip, sorguladığı durumlar her zaman görülmeyebilir. Ancak özellikle yüksek ateş ya da 2 haftadan fazla devam eden kanama durumunda mutlaka kontrol önerilir. Biz kendi kliniğimizde rutin olarak her hastaya işlem sonrası kontrole gelmesini önermekteyiz.

Kürtaj ile kısırlığın bir ilgisi var mı?

Sorun yaşanmadan geçen bir kürtaj sonrası, eğer planlanıyorsa hasta hemen bir sonraki siklusta yani adet döneminde gebe kalabilir. Kürtaj ile kısırlığın direkt bir ilgisi bulunmuyor.Kısırlık sebeplerinin ortalama 1/3’ü kadın kaynaklıdır. Kadınlarda en sık görülen kısırlık sebebi ise yumurtlamada meydana gelen sorunlardır.

İkinci veya üçüncü kürtaj riskli midir?

İlk kürtajla tekrarlayan kürtajlar arasında risk açısından bir fark bulunmaz. Yani mükerrer kürtajın ekstra bir riski yoktur, ancak her kürtaj işlemi cerrahi olarak kendi içinde bir komplikasyon riski taşır. Ancak ilk kürtaj sonrası güvenilir bir doğum kontrol yöntemi önerilerek, hastanın tekrar bu yola başvurmak zorunda kalması engellenebilir.

Kürtaj sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Kürtaj sonrası hastalar ayakta duş alabilir, ancak küvete, jakuziye, girmek ya da yüzmek ilk haftalarda önerilmez. Ayrıca ilk haftalarda cinsel ilişkiden kaçınmak da gerekir. Doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalı, kontrol randevusuna gelinmelidir.

Kürtaj sonrası kanama normal midir?

Kürtaj sonrası az ya da çok kanama olabilir. Bu durum hastadan hastaya ve gebelik haftasına bağlı olarak değişebilir. Taze kırmızı, adet kanaması gibi, pıhtılı ya da kahverengi leke şeklinde kanama olabilir. Ancak çok yoğun kanama, 2 haftadan fazla uzayan kanama, ağrı, ateş varlığında hekime başvurulmalıdır.

Güncelleme Tarihi: 06.04.2021
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel