Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Rahim ağzı yetmezliği nedir?

Rahim ağzı yetmezliği nedir?

Rahim ağzı yetmezliği

Rahim ağzı yetmezliği, rahim ağzının gebeliğin ikinci trimesterinde kapalı kalamaması, bu nedenle düşükle sonuçlanması durumudur.

Genellikle 24. gebelik haftasından önce rahim ağzı ağrısız bir şekilde açılır. Bu durum gebeliğin kaybına (düşük ya da çok erken doğumla) yol açar.

Erken doğum ile rahim ağzı yetmezliği aynı şey değildir. Erken doğum ya da prematüre doğum, düzenli rahim kasılmaları ile yani ağrılı olarak gerçekleşir. Rahim ağzı yetmezliğinde ise kasılma ve ağrı yoktur.

Rahim ağzı yetmezliği neden olur?

Rahim ağzı yetmezliğinin tam sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak herhangi bir nedenle rahim ağzının zarar görmüş olduğu durumların bu soruna sebep olduğu düşünülmektedir:

Geçirilmiş bir cerrahi (servikal miyom çıkarılması, konizasyon, leep v.b.) ya da travmatik bir doğuma bağlı rahim ağzı zarar görmüş olabilir. Doğuştan gelen bir sorun nedeniyle rahim ağzı dokularında yapısal bir sorun ya da zayıflık bulunabilir.

Rahim ağzı yetmezliği belirtileri nelerdir?

  • Hiç ağrı ya da rahatsızlık hissi olmaması,
  • Kasık bölgesinde aşağı baskı hissi olması,
  • Bel ağrısı ya da belde kramp hissi,
  • Vajinal akıntılarda değişiklik olması, önceye göre daha sıvı ya da pembe, kahverengi, kırmızı leke görülmesi.

Ancak bu belirtilerin tamamı normal gebelerde de görülebileceği için, hekim değerlendirilmesi ile ancak rahim ağzı yetmezliğinden ayırt edilebilir. Bazen belirtiler, açılma olmadan günler ya da haftalar önceden başlayabilir.

Rahim ağzı yetmezliği genetik midir?

Rahim ağzı yetmezliği olguları incelendiğinde, güçlü bir genetik altyapı olduğu gözlenmektedir. Bu hastalarda genetik olarak kollajen sentezinde problem olduğunu düşündüren çalışmalar bulunmaktadır. Bu nedenle rahim ağzı dokularının yeterince güçlü olmadığı düşünülmektedir.

Rahim ağzı yetmezliği nasıl anlaşılır?

Servikal yetmezlik (rahim ağzı yetmezliği) tanısı, ikinci trimesterde, rahim ağzı ağrısız bir şekilde açıldıktan sonra konur. Ancak rahim ağzı açılmadan önce anlaşılması zordur. Rahim ağzı açılmadan önce anlaşılabilirse, kapalı tutmaya yarayacak tedavi uygulanabilir. Özellikle, geçmiş gebeliğinde benzer kayıp öyküsü olan hastalar için, daha yakın takip gerekebilir. Doktorunuz:

Fizik muayene ile açıklık olup olmadığını anlayabilir. Ultrasonografi ile muayene ederek, rahim ağzı uzunluğunuzu ölçebilir. Rahim ağzının kısa olması erken doğum belirtisi olabilir. Erken doğum ile rahim ağzı yetmezliği aynı şekilde tedavi edilmez.

Gebelik öykünüze bakarak, daha yakın takibe alabilir. Önceki gebeliğinde rahim ağzı yetmezliğine bağlı kayıp öyküsü olan hastalarda bu sorunun diğer gebeliklerde tekrarlama riski daha yüksektir.

Rahim ağzındaki değişiklikler nasıl tedavi edilir?

  • Daha yakın takip önerilebilir (ultrasonografi ile muayene),
  • Servikal serklaj uygulanabilir,
  • Progesteron başlanabilir. (16-245 hafta arasında başlanıp 34. haftaya kadar profilaktik devam edilir).

RCOG önerilerine göre progesteron ya da servikal serklaj önerilecek hastalar:

34 haftanın altında doğum ya da 16 hafta üzeri düşük öyküsü bulunan ve 16-24 hafta arasında yapılan vajinal ultrasonografi muayenesinde rahim ağzı uzunluğu 25 mm altında saptanan hastalardır. Yukarıdaki durumdan yalnızca biri varsa, serklaj yerine vajinal progesteron uygulaması önerilir.

Hamilelikte rahim ağzı uzunluğu kaç olmalı?

16-24 hafta arasında yapılan vajinal ultrasonografi muayenesinde rahim ağzı uzunluğu 25 mm altında saptanan hastalar genellikle riskli olarak kabul edilir.

Servikal serklaj nedir?

Rahim ağzı yetmezliğinde, rahim ağzının açılmasını engellemek için, rahim ağzına dikiş konması işlemine serklaj adı verilir. Dikişler rahim ağzını, torba ağzı gibi büzerek kapatacak şekilde uygulanır. Doğumdan önce dikişler alınır.

Serklaj kimlere uygulanır?

  • 16-24 hafta arasında yapılan vajinal ultrasonografi muayenesinde rahim ağzı uzunluğu 25 mm altında saptanan hastalar,
  • Bir önceki gebeliğinde emr (erken membran rüptürü yani suların erken gelmesi)öyküsü bulunan ya da servikal travma öyküsü bulunan hastalar.

Rahim ağzı yetmezliği bitkisel tedavi edilebilir mi?

Rahim ağzı yetmezliğinin tedavisinde bilimsel olarak etkinliği gösterilmiş bitkisel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Güncelleme Tarihi: 06.04.2021
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel