Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Sürtünmeyle, kıyafetle kızlık zarı bozulur mu?

Sürtünmeyle, kıyafetle kızlık zarı bozulur mu?

Sürtünmeye (kıyafetle) kızlık zarı bozulur mu?

Kızlık zarı konusu hala en çok soru aldığımız konulardan biri. Kızlık zarı ile ilgili en çok sorulan sorulardan biriside sürtünmeyle kızlık zarı bozulur mu? veya kıyafetle kızlık zarı bozulur mu? sorusudur. Genç kızlardan gelen yoğun talep nedeniyle sürtünmeyle kızlık zarı bozulur mu? konusunu ele alacağız.

Kızlık zarı nedir?

Kızlık zarı vajinanın girişinde yer alan ortası normalde tamamen açık, ince bir doku parçasıdır. Aslında kızlık zarının vücutta hiçbir görevi olmamasına rağmen, yarattığı efsane şaşırtıcıdır. Ayrı bir doku olarak varlığı bile sorgulanır durumdayken, bu konuda bu kadar çok merak olması ve soru gelmesi inanılır gibi değil.

Ne yazık ki bu konu toplumsal nedenlerle pek çok genç kızın kabusu olmaya devam ediyor. Bu konuda her gün yüzlerce soru alıyoruz: kızlık zarı bozulmuş mudur?, nasıl bozulur? ya kanamam olmazsa ve daha niceleri.

Kızlık zarı kolay yırtılır mı?

Aslında kızlık zarının yırtılmasından bahsetmek ne kadar doğru, o da tartışmalı. Çünkü aslında çoğu genç kızda bu doku o kadar ince ve esnek yapıdadır ki, ilk birleşme sırasında kanama hiç olmaz. Bu konu hakkında defalarca kez yazmama rağmen hala genç kızlar ve erkeklerin konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını görüyorum.

Aslında bu hayat kurtarıcı bir bilgi aynı zamanda. Bize ulaşabilen hastalara muayene sonrasında, eşiyle beraber görüşmeye aldığımızda, hatta bazen muayene masasında durumu eşine gösterek açıkladığımızda, konu o kadar kolay çözülüyor ki. Bunca uykusuz gece ve bazen yıllar süren korkular işte bu kadar kolay çözülebilir.

Şimdi tekrar söylüyorum, zaten çoğu zaman hiç yırtılma olmaz, ama farzedelim ki oldu, ortası tamamen açık yapıda olduğu için içeri bir penetrasyon olması durumunda, minik sıyrıklar şeklinde gerçekleşir. Penetrasyon yani vajina içine bu açıklığın esneyemeyeceği boyutta bir cisim ya da penisin girmesi durumunda ancak zedelenme gerçekleşebilir. Eğer penetrasyon yoksa zedelenme mümkün değildir.

Sürtünmeyle kızlık zarı bozulur mu?

Giysiler varken olan yüzeyel temas ile kızlık zarı zedelenmez. Zaten derinde yer alan bir yapıdır, kaldı ki giysi varken yukarıda bahsedilen penetrasyon gerçekleşemez. Dolayısı ile kanama da olmaz. Kızlık zarı öyle kolayca zedelenebilecek yapıda değildir.

Hatta bazen bisikletten düşme, çocukken bir yere çarpma v.b. nedenlerle genç kızlar yıllar boyu endişe ediyor. Oysa ki kızlık zarı dudakların arkasında, korunaklı bir bölgede olduğundan bu durumlarda zedelenmesi imkansızdır.

Hangi durumlarda kızlık zarı kanamaz?

  • Nadir de olsa esnek kızlık zarına sahip kişilerde kanama olmayabilir.
  • Yine nadir bir durum olan kızlık zarı doğuştan olmayabilir.
  • Bazen kızlık zarı çok kalın olabilir bu sebeple kanama olmayabilir.

Eğer ki sizin de kızlık zarının kalın ise, kızlık zarı çıkarma ameliyatı ile bu durumdan kurtulabilirsiniz.

Mastürbasyonla kızlık zarı bozulur mu?

Mastürbasyon ergenlik çağından itibaren vücudun hormonlar aracılığı ile uyarılmaya başlaması ile gelen içgüdüsel bir ihtiyaçtır. Aslında cinsel içgüdülerin de yemek, içmek, uyumak gibi vücudun doğal ihtiyacı olduğu düşünüldüğü zaman, bu konunun niye toplum tarafından yasaklandığını anlamak çok güç.

Cinselliği keşfetme aşamalarından biri olan mastürbasyon sağlıklıdır ve cinsel terapiler sırasında hastalarımıza tedavi amaçlı önerdiğimiz bir tür egzersizdir. Çoğu genç kız önce klitorisi keşfeder ve onun uyarılabilir bir doku olduğunu tesadüfen fark ederek dokunarak ya da bir yastık v.b. objeye sürterek, klitoris dokusunda bulunan güçlü sinir ağları sayesinde cinsel doyuma ulaşmaya çalışır.

Bu yolla kızlık zarında bir zedelenme olması mümkün değildir. Ancak nadiren vajina içine parmak, vibratör ya da bir objenin penetrasyonu ile mastürbasyon yapılırken eğer kızlık zarı yeterince esnemezse zedelenme ve kanama olabilir.

Genç kızlar genelde bu şekilde penetran mastürbasyon yapmadığı için endişe etmeleri gerekmez. Bu arada bilmeyenler için vibratör, pil yardımıyla çalışan küçük bir motor aracılığı ile titreşim veren genelde penise benzer şekilde üretilen plastik bir objedir.

Umarım çok sorulan sorulara yönelik yaptığım açıklamalar yeterli olmuştur. Yine de kafanıza takılan konularda web sayfamız üzerinden soru yöneltebilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 12.06.2023
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel