Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Hafta Hafta Gebelik Takibi

Gebelik Takibi 10. Hafta

Bebeğinizin gelişiminin en tehlikeli ilk dönemini atlattınız! Bebeğiniz artık insan görünümdedir. Embryo artık fetus olarak adlandırılır. Bebeğin tüm hayati organları oluşdu. Plasenta gelişimini hızlandırarak bebeğiniz için gerekli besinleri sağlar. Baş-popo uzunluğu 3-4 cm, ağırlığı yaklaşık 5- 6 gramdır. Bu haftanın sonunda el ve ayak parmakları tamamen ayırtedilebilir haldedir.Göz kapakları birleşmiştir ve 25-27. haftalara kadar böylece kalır.

Bebeğinizin alnı, gelişen beyni ile birlikte geçici olarak biraz şişkindir ve kafasının biraz yukarısındadır. Neredeyse vücudunun uzunluğunun yarısı kadardır. İlerleyen haftalarda, uzunluğu yaklaşık ikiye katlanacak. Dış genital organlar görülmeye başlar, dış kulak ve üst dudak tamamen oluşmuştur. Bebeğiniz şu an sıvı yutabiliyor. Böbrekleri, barsakları, karaciğeri ve beyni gibi tüm hayati organları oluştu ve işlemeye başladı. Hamileliğiniz boyunca da gelişmeye devam edecekler. Ayakları da vücudunun önüne çıkabilecek kadar büyüdü artık. Omurgasının ana hatları teninden belli oluyor ve bel kemiği sinirleri, omuriliğinden uzanarak gelişiyor. Gebelikte kan hacmi %40-50 oranında artar. Bu yüzden başta hızlı gelişim gösteren memelerde ve vücut ağırlığınıza maruz kalan ayaklarınızda olmak üzere vücudunuzun çeşitli bölgelerinde toplardamarlar belirginleşmeye başlayabilir. Bu haftalardan itibaren sabah yorgunluğu bir miktar azalabilir. Diş etlerinde şişmeler başlayabilir. Dişler en az günde iki kez fırçalanmalı, şayet dişlerde çürük gibi sorunlar varsa mutlaka tedavisi yapılmalıdır.

Gebelik hormonlarının etkisiyle bazı anne adaylarında kolay sinirlenme, huzursuzluk, keyifsizlik gibi ruhsal belirtiler ortaya çıkabilir. Bunlar geçici ve normal belirtilerdir. Form durumunuza göre, hamileliğiniz boyunca çeşitli aktivitelere katılabilirsiniz. Yürüyüş ve yüzme, tüm 9 ay boyunca yapabileceğiniz en iyi seçenekler arasında. Yapacağınız egzersizler, kaslarınızı güçlü, dirençli ve dayanıklı hale getirerek, hamileliğiniz boyunca aldığınız kiloları taşıyabilmenize, fiziksel yorgunluklara dayanabilmenize ve doğumdan sonra daha çabuk forma girmenize fayda sağlar. Orta bölgenizdeki kalınlaşma, genelde hafifçe kilo almanızla ve şişkinliğinizle alakalıdır. Giydiğiniz pantolon ya da eteklerin bel kısımlarının elastik olmasına ya da bel kısımlarının göbeğinizin altına doğru gelmesine dikkat ederseniz, kıyafetleriniz içinde kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel