Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Hafta Hafta Gebelik Takibi

Gebelik Takibi 35. Hafta

Bebeğiniz 43 cm ve 2600 gram kadardır. Karnınızda artık çok fazla yeri kalmadığı için size kendini hatırlatmak için yaptığı manevralar yerini tekmelere bıraktı. Bebeğiniz kilo artışı nedeniyle sıkışma ve zaman zaman kramp tarzında hareketler yapar. Bu dönemde fetal hareketler azalabilir. Böbrekleri artık tamamen oluştu, karaciğeri ise bazı besinleri işlemden geçirebilecek kadar gelişti. Bebeğinizin temel fiziksel yapısı hemen hemen tamamıyla oluştu. Geri kalan haftalarını kilo almak için kullanacak. Bu haftadan itibaren bebeğin içinde bulunduğu kesenin erken yırtılması ile amniyotik sıvının vajinadan gelebileceği, yani bu durumda "suların erken gelmesi (erken membran rüptürü) probleminin olabileceği unutulmamalıdır. Kilo artışı, özellikle yağ depolanması omuzlar hizasında artış gösterir.

Bebek legen kemiği içinde doğum kanalına yerleşim dönemindedir. Bebeğinizin başı karın alt tarafında rahatlıkla hissedilebilir. Bebeğin bütün sistemleri tamama yakın olgunlaşmış durumdadır. Yavaş yavaş doğuma yakın kuvvetli vuruşları daha cok hissettirir. Sinir sistemi olgunlaşmaya devam etmektedir. Büyüyen rahim yapınız diğer organlarınıza da baskı yaptığı için daha sık idrara çıkma, mide yanması ve gaz problemleriniz olabilir.

Artık doktorunuzu daha sık görmeniz gereken bir dönemdesiniz. Doğumunuz için ciddi bir planlama yapmanız gerekir. Doktorunuzla ve ailenizle doğumla ilgili beklentilerinizi, nerede ve nasıl doğum yapmak istediğinizi, doğumdan sonra nerede kalmak istediğinizi konuşmalısınız. Doğum genelde planlı bir zamanda gerçekleşmez. Yaptığınız planlar çoğu zaman tamamıyla doğru çıkmaz fakat seçeneklerinizi öğrenmenizde de fayda vardır. Bu dönemde bebeğinizin hareketlerini daha dikkatli izlemelisiniz çünkü bu hareketler bebeğinizin kaslarının gelişmesi açısından önemlidir. Bebeğiniz ayrıca yaptığı solunum hareketleriyle solunum kaslarını da güçlendirerek dış dünyaya hazırlanır.

Çeşitli nedenlerle (sizin uzun süredir aç olmanız, yorgun olmanız, uykusuz olmanız gibi) bebeğiniz belli zamanlarda nispeten daha az oynayabilir. Hareket azalmasının tanımını her anne adayı kendisi yapmalıdır. Düzenli olarak hareket etmekteyken, hareket etme alışkanlıkları aniden değişen bir bebekte mutlaka problem olması gerekmez, ancak ileri inceleme amacıyla NST (nonstres test) yapılması gerekebilir.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel