Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Hafta Hafta Gebelik Takibi

Gebelik Takibi 9. Hafta

Şu anda bebeğiniz yaklaşık olarak 2- 3 cm boyunda ve ortalama 2-3 gr ağırlığına ulaşmıştır. Bebeğinizin hemen hemen tüm organları, kasları ve sinir sistemi tamamlanmaya yaklaşmaktadır. Gözleri tamamen oluştu ama göz kapakları şu an tamamen kapalı ve 27. haftaya kadar da açılmayacak. Göz kapakları gözün şeklini alır, burun profilden görülür hale gelir. Şu anda bebeğinizin küçük kulak memeleri, ağzı, burnu ve burun delikleri hepsi yerli yerinde yalnız biraz birbirinden uzaklar. Bebeginizin kol-bacak ve vücut hareketleri ultrason altında görülebilir.

Parmak uçları biraz daha şişkince ortaya çıkmış, baş biraz daha dik durumdadır ve ense oluşmustur. Bebeğinizin kalbinin dört ayrı bölmeye ayrılması tamamlandı ve kapakçıkları da oluşmaya başladı. Bebeğinizin organları, kasları ve sinirleri tam olarak çalışıyor. Dış cinsel organları şu anda yerli yerinde ancak kız ya da erkek olduğunu anlayabilmeniz için birkaç hafta daha beklemelisiniz. Plasenta, hormon üretimindeki kritik görevini yerine getirecek kadar yeterli gelişimine ulaştı. Sindirim sistemi gelişmeye devam eder. Testis veya yumurtalıklar şekillenmeye başlar.

Sizde ağlama, sıkıntı gibi adet öncesi gerginliğe benzer duygusal değişiklikler olabilir. Bunlar çok normaldir. Duygusal sallantılarınız şimdi daha sıklaşmıştır. Biraz kendinizi akışa bırakmanızda fayda var. Hazımsızlık, gaz ve mide yanması olabilir. Bu haftanın aktivitesi olarak birçok psikolog, anne adaylarına gün içinde 5 ile 10 dakikalık periyotlarla bebeklerini düşünmeyi ve hayal etmeyi öneriyor.

Uyandıktan hemen sonra ya da yatağa gitmeden hemen önce, bunu uygulamanızın sizin için çok daha iyi olacağını iddia ediyorlar. Bu süreç içerisinde sessizce bir yere oturun ve elinizi nazikçe göbeğinizde gezdirin. Nefes alışlarınıza odaklanın ve bebeğinizi düşünmeye başlayın. (Hayalleriniz, umutlarınız gibi). Bağlanma sürecine alışmanız ve nasıl bir ebeveyn olacağınızı planlamanız için çok güzel ve etkili bir yöntemdir.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel