Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Cinsel Terapi

Cinsel Terapi

Cinsel Terapi Nedir?

Cinsel Terapi özel bir psikoterapi türüdür. Cinsel fonksiyonlar ve cinsel duygularla ilgili bireysel ya da çift olarak yapılan bir psikolojik tedavi yöntemidir.

Genellikle Cinsel Terapi Ankara alanında özel eğitim almış kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ya da psikiyatri uzmanı hekimler ve psikologlar tarafından uygulanabilmektedir. Problemin ne olduğuna bağlı olarak tedavi süresi ve seans sayıları değişebilmektedir.

Cinsel terapi ne için yapılır?

Cinsel yaşantıyla ilgili zorluklardan, cinsel fonksiyon bozukluklarına kadar aşağıdaki çeşitli sorunların çözümü için cinsel terapiye başvurulabilir. Cinsel Terapi Ankara kliniğimizde aşağıdaki nedenlerde yapılmaktadır. 

  • Cinsel istek ve uyarılma azlığı ile ilgili şikayetler,
  • Cinsel ilgi alanı ve cinsel oryantasyon ile ilgili endişeler,
  • Dürtüsel ve kompülsif cinsel davranışlar (örneğin seks bağımlılığı),
  • Erektil fonksiyonla ilgili sorunlar(erkeklerde),
  • Prematür ejakülasyon (erken boşalma)(erkeklerde),
  • Cinsel uyarılma zorluğu,
  • Anorgazmi( orgazma ulaşma zorluğu),
  • Disparoni( ağrılı cinsel ilişki),
  • Fiziksel engel ya da kronik hastalığa bağlı yakınlaşma problemleri,
  • Geçmişte yaşanmış istenmeyen cinsel deneyimlerle ilgili endişeler,
  • Vajinismus.

Cinsel terapi öncesi ne gibi hazırlıklar gerekir?

Sorununuzla ilgili detayları not edin; ne zaman başladı, her zaman mı oluyor, yoksa belli durumlarda mı artıyor, bununla ilgili daha önce herhangi bir profesyonelle görüştünüz mü, tedavi aldınız mı, sonuçları nasıl oldu?

Tıbbi hastalığınız var mı, kullandığınız ilaç var mı, stres veya hayatınızda yeni değişiklikler oldu mu? Not edin. Kullandığınız her türlü ilaç, vitamin, bitkisel destek ve dozlarını not edin. Terapistinize sormak istediğiniz soruları not edin.

Cinsel terapi nasıl yapılır?

Cinsel terapi tedavisinde özel cinsel sorunlarınızla ilgili detaylı konuşmalar olacaktır. Cinsel konular komplike olabilir. Dolayısı ile terapistiniz tüm faktörlerle ilgili detaylı bilgi almak isteyecektir. Bu da tipik olarak geçmişiniz ve güncel olarak ilişki ve cinsel yaşantınızla ilgili derinlemesine bilgi almak demektir. Durumunuz netleştikten sonra, terapistinizle problemlerinizin giderilmesi, cinsel yaşantınızın iyileştirilmesi için çözüm yollarını tartışabilirsiniz.

Başlangıçta cinsellikle ilgili detayları konuşmak size garip gelebilir, hatta kaygılı hissedebilirsiniz. Ancak cinsel terapistler bu konularda yanlarında rahat hissedebilmeniz için eğitilmişlerdir. Uzmanlık alanları cinsellikle ilgili sorunların belirlenmesi ve derinlemesine incelenmesidir.

Eğer cinsel terapi seanslarına partneriniz de katılırsa, çok daha fazla verim alabilirsiniz. Size partnerinizle beraber evde uygulamanız için çeşitli ev ödevi egzersizleri verilebilir. Örneğin:

  • Partnerinizle cinsellikle ilgili sözel iletişim egzersizleri.
  • Cinsellik sırasında yavaşlama ve hislerinize odaklanma (örneğin meditasyon ve şimdiki zaman farkındalığı egzersizleri).
  • Cinsel sağlıkla ilgili yazılar okumak ya da videolar izlemek.
  • Partnerinizle hem cinsel etkileşiminiz, hem de cinsel olmayan etkileşim şeklinizi değiştirmek.
  • Partnerinizle cinsel aktivite içermeyen masaj türü gevşeme teknikleri uygulanması.

Cinsel terapi genellikle kısa sürelidir!

Cinsel terapide bazı problemler birkaç seans süresince hızlı bir şekilde çözülebilir. Ancak bazı sorunlarda da daha uzun süreli tedavi gerekebilir. Açıkçası tedavi süresi yaşanan soruna ve kişiye bağlı olarak değişebilir.

Tedavi ilerledikçe, ev ödevlerinizi yaparken yaşadığınız gelişmeleri ve ek sorunları, daha detaylı olarak terapistinizle görüşebilirsiniz.

Akılda tutulması gereken noktalardan biri de, cinsellikle ilgili sorunların genellikle altında yatan aşırı stres, anksiyete ve depresyon gibi problemlerin varlığıdır. Ayrıca kronik hastalıklar, çeşitli ilaç yan etkileri, cerrahi ve yaşlanmayla da cinsel fonksiyonlar olumsuz etkilenebilmektedir.

Sorununuza ve fiziksel sağlığınıza bağlı olarak, bazen cinsel terapistiniz sizi bir başka hekime yönlendirebilir. Örneğin şeker hastalığı için endokrinoloji uzmanına ya da depresyon için psikiyatri uzmanına başvurmanızı isteyebilir. Bazı durumlarda size ilaçlar önerilebilir, örneğin ağızdan ya da lokal olarak hormonlar, kayganlaştırıcılar gibi. Genel bir tıbbi değerlendirme ve bütüncül yaklaşımla probleminizin kökeni ve çözümleri daha net ortaya koyulabilir.

Cinsel terapi sonrası kazanımlar nelerdir?

  • Kendi cinsel sorunlarınızı daha iyi tanımalayabilir ve ifade edebilir hale gelirsiniz.
  • Kendi cinsel ihtiyaçlarınızı daha iyi anlayabilirsiniz.
  • Partnerinizin cinsel ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilirsiniz.
  • Cinsel konularda daha kolay iletişim kurabilirsiniz.

Cinsel terapininin etkili olabilmesi için terapistinize güvenmeli ve iyi iletişim içinde olabilmelisiniz. Eğer terapistinizin yanında rahat hissetmiyor ya da güvenemiyorsanız bunu seansta dile getirebilir ve farklı bir terapistle devam etmek isteyebilirsiniz.

Ayrıca jinekolojik muayene haricinde, terapistin size dokunması ya da partnerinizle beraber olurken eşlik etmesi etik olarak mümkün olmadığından, bu tür yaklaşımlar olduğu takdirde, farklı terapist arayışına girmeniz uygun olacaktır.

Güncelleme Tarihi: 12.06.2023
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel