Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.

Op. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
Op. Dr. Burcu Karamürsel

Genital bölge temizliği nasıl yapılmalı?

Genital bölge temizliği nasıl yapılmalı?

Genital Bölge Temizliği

Genital bölge ve idrar yolları enfeksiyonlarının önlemenin en iyi yolu, genital bölge temizliğine, hijyenine küçük yaştan itibaren dikkat edilmesidir.

Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılmalı?

  • Pamuklu ve rahat iç çamaşırı tercih edin.
  • İç çamaşırınızı sık sık değiştirin.
  • Genital bölgenizi kuru tutun.
  • Alkali pH içeren sabun kullanmayın.
  • Banyodan sonra genital bölgenizi, önden arkaya doğru havlu ile kurutun.
  • Vajinal duştan kaçının.
  • Vajina doğal florayı bozmamaya çalışın.
  • Tampon kullanılıyor ise, içeride unutmayın ve sık değiştirin.
  • Cinsel ilişki sonrası, dış genital bölgeyi, bol su ile önden arkaya temizleyin.

Pamuklu ve rahat iç çamaşırı tercih etmek, terlemeyi ve genital bölgenin doğal bakteri florasının bozulmasını önleyebilir. Adet dönemi dışında sürekli günlük ped kullanmamak, bunun yerine sık çamaşır değiştirmek doğal florayı bozmamak için uygundur.

Genital bölgeyi kuru tutmak, banyo, havuz ya da deniz sonrası genital bölgenin önden arkaya doğru havlu, ya da saç kurutma makinası ile kurutulması, enfeksiyon sıklığını azaltır.

Banyoda genital bölge için alkali pH içeren sabun kullanmamak, genital bölgenin doğal bakteri florasını bozmamak için önerilir. Vajinal duştan kaçınmak aynı şekilde vajina içinin asit ortamını ve doğal florayı bozmamak için önemlidir.

Genital bölge temizliği için özel üretilmiş asit pH’ya sahip temizleme jellerini kullanmak sayesinde doğal floranın bozulması önlenebilir. Ancak bu jellerin dış bölgede kullanılması yeterlidir, vajina içine asla kullanılmamalıdır.

İdrar ya da gayta çıkışı sonrası su ile önden arkaya temizlik yapmak ve ayrıca önden arkaya tuvalet kağıdı ile kurulama yapmak önemlidir. Tampon kullanılıyorsa, içeride unutmamak ve sık değiştirmek gereklidir. Uzun süre vajina içinde unutulan tamponlar ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir.

Cinsel ilişki (seks) sonrası genital bölge temizliği nasıl yapılmalı?

Cinsel ilişki sonrası dış genital bölgeyi yalnızca bol su ya da genital bölge jeli ile önden arkaya yıkamak önerilir. Ancak vajina içi asla yıkanmamalıdır. Cinsel ilişki sırasında her zaman ve ilişkinin başından sonuna kadar erkek tarafından prezervatif kullanılması, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için önerilmektedir.

Genital bölgedeki tüyler nasıl temizlenmeli?

  • Jilet: Genital bölge temizliği jilet ile yapılabilmektedir.
  • Tek kullanımlık ya da epilasyon aletlerinin ucunda bulunan elektrikli traş makineleri şeklinde olabilir. Tüyler uzadıkça tekrar yapmak gerekir.
  • Tüy dökücü krem: Genital bölge tüy dökücü krem ile temizlenebilir ancak bazı ciltlerde reaksiyon yapabildiği için, önce küçük bir bölgede denenmesi önerilir.
  • İğneli Epilasyon: Elektrokoter yani elektrikli bir iğne ile tek tek kıl kökleri yakılmaktadır. Lazer epilasyona göre daha uzun süren bir yöntemdir.
  • Lazer epilasyon: Farklı lazer cihazları kullanılarak kalıcı şekilde genital bölge kıl folikülleri yakılabilir.
  • Evde kullanılan epilasyon aleti kılları kökünden aldığı için kıl dönmesine yol açabilir. Kalıcı çözüm değildir ve tüyler uzadıkça tekrar yapılması gerekebilir.
  • Ağda: Kıl dönmesine yol açabilir. Kalıcı çözüm olmadığı için tüyler uzadıkça tekrar yapmak gerekir.
  • Eldiven ile tüy alma gibi çeşitli yöntemler kullanılarak genital bölge tüy temizliği yapılabilmektedir.

Genital bölgedeki tüylerin temizlenmesi ile genital hijyenin sağlanması daha kolay olabilir. Ancak bazı kültürlerde bu tüylerin temizlenmesi yaygın bir alışkanlık değildir. Bu nedenle tüylerin alınıp alınmaması konusu kişisel tercihe bağlı bir durumdur.

Bikini bölgesi temizliği acısız nasıl yapılır?

Genç kızlar tarafından kolay ve acısız uygulanması nedeniyle en sık tercih edilen yöntemlerden biri jiletle tüylerin kesilmesidir. Jilet kullanımında tüylerin çabuk ve sert çıkması gibi bir sorunla karşılaşılabilir. Jiletin hep tek yönde kullanılması batık çıkması riskini azaltır. Ayrıca ciltte tahriş oluşumunu engellemek için özel köpük kullanılması önerilir.

Genital bölge temizliği acısız nasıl yapılır konusuna bir alternatif çözüm daha önerilebilir. Lazer ya da iğneli epilasyon öncesi kısa süreli buz kullanımı veya lokal anestezi içeren kremlerin yarım saat önce kalın bir tabaka olarak genital bölgeye sürülmesi de acıyı azaltmak için uygundur.

Epilasyon aleti ile genital bölge temizliği nasıl yapılır?

Evde kullanılabilen kişisel epilasyon aletlerinin farklı uçları bulunmaktadır. Bu aletlerin uçları jilet ya da kılları kökünden alma şeklinde farklı kullanım olanakları sunar. Evde kişisel kullanım imkanı pratik olması açısından tercih edilebilir. Aletin hijyenine dikkat edilmesi ve bu tür kişisel aletlerin başka kişilerle ortak kullanılmaması önemlidir.

Kılların kökünden alınması durumunda kıl dönmesi gibi sorunlar görülebilmektedir.

Lazer epilasyon ile genital bölge temizliği yapılabilir mi?

Lazer epilasyon cihazları farklı teknolojik özelliklere sahiptirler ve günümüzde kullanımları oldukça yaygındır. Bu cihazların hekim kontrolünde ve amacına uygun olarak kullanılması durumunda riskli olmadığı bilinmektedir. Ayrıca kalıcı çözüm isteyen hastalar için uygun bir çözüm oluşturmaktadır.

Ancak tanga giyildiği zaman dışarıda kalan, mukozal olmayan bölgelere uygulanması daha uygun olur. Çünkü cihazlar tasarlanırken, mukozal bölgeler değil daha kalın cildin olduğu bölgelere uygun üretilmişlerdir. Bu nedenle mukozaların hassas yapısına ve salgı bezlerine zarar verebilme riski bulunur.

Gebelikte lazer epilasyon uygulaması ise genel olarak önerilmez, çünkü gebelikte ciltte meydana gelen değişiklikler nedeniyle, doğum sonrası bu uygulamaların yapılması daha sağlıklı ve verimli olur.

Adetliyken genital bölge temizliği nasıl olmalıdır?

Adetliyken kullanılan pedlerin sık değiştirilmesi, tuvalet sonrası önden arkaya bol suyla yıkanması ve genital bölgenin kuru tutulması önerilir. Pedlerin alerji yapmayan bir türünün tercih edilmesi, sentetik pedlere alerjisi olan kişilerin yıkanabilen ya da atılabilen pamuk bezleri tercih etmesi önerilir.

Ayrıca son zamanlarda menstrüel kap adı verilen, vajina içine yerleştirilerek adet kanının içinde birikmesi mümkün olan pratik kaplar kullanıma sunulmuştur. Bu kapların hijyenine dikkat edilmesi durumunda, ped için iyi bir alternatif oluşturmaktadır.

Tampon kullanımı da doğru uygulandığı takdirde, adet döneminde kullanılabilen pedlere iyi bir alternatiftir. Vajina içine doğru yerleştirilmesi, ipin dışarıda bırakılması ve sık değiştirilmesi önerilir.

Güncelleme Tarihi: 12.06.2023
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Editör
Op. Dr. Burcu Karamürsel
Op. Dr. Burcu Karamürsel Muayenehane
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Op. Dr. Burcu KaramürselOp. Dr. Burcu KaramürselKadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik Takibi) Uzmanı
+90312 219 2233+90545 219 2234
  1. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  2. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  3. Op. Dr. Burcu Karamürsel
  4. Op. Dr. Burcu Karamürsel